Újra részleges térítési díj a szakrendeléseken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkészült az az egészségügyi törvénycsomag-tervezet, amely egyebek mellett visszahozná a vizitdíj bevezetése előtt is létezett részleges térítési díjat, de csak a szakrendeléseken.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/5393. számú törvényjavaslat a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvényt (Ebtv.) is érinti. A javaslat – a vizitdíj eltörlése miatt – visszaállítja a járóbeteg-szakellátásban a korábbi, vizitdíj bevezetése előtti állapotot, vagyis a részleges térítési díj fizetésének kötelezettségét a beutaló nélküli, illetve a beutalótól eltérő igénybevétel esetén. A részleges térítési díj összegét külön jogszabály állapítja majd meg.

Az Ebtv. meghatározza a várólistára és a betegfogadási listára történő felkerülés szabályait, annak adattartalmát, az egészségügyi és személyazonosító adatok kezelésének módját, valamint az arról történő jelentési kötelezettséget is. A módosító javaslat ezzel összefüggésben rendezi a törlés szabályait, mivel jelenleg nincs szabályozva, hogy a biztosított milyen esetekben húzható ki a listáról. Így előfordulhat, hogy a biztosított az ellátás igénybevétele után is a listán marad.

A törvényjavaslat az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényt is módosítja. A jövőben biztosítanák, hogy a kiskorú mellett egy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy a fekvőbeteg-ellátó intézményben folyamatosan ott tartózkodhasson.

A javaslat szerint az egészségügyi törvény a mentési és betegszállítási feladatok szétválasztásával összefüggésben is pontosítására szorul. Annak eldöntése, hogy őrzött szállításra, mentőszállításra vagy betegszállításra van szükség, jelenleg az elrendelő orvos joga és felelőssége. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a feladatok pontosítására van szükség. A javaslat ennek megfelelően részletesen differenciálja a mentés és a betegszállítás eseteit és feltételeit. Mentési feladatnak minősül a mentés mellett az orvos által elrendelt, mentési felügyeletet igénylő őrzött szállítás és a mentőszállítás, továbbá egyes életmentő tevékenységekhez az azt végző orvos és munkacsoport, illetve életmentő orvosi eszközök, gyógyszerek, szervek szállítása, valamint a mozgóőrség és egyes rendezvények egészségügyi biztosítása. A betegek valamennyi, a korábban felsorolt tevékenységbe nem tartozó, szakápolói felügyeletet nem igénylő szállítása – az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés céljából, ha annak elérhetősége másképp nem biztosítható, illetőleg a gyógyintézetből elbocsátott beteg otthonába történő eljuttatása érdekében – a betegszállítási tevékenység körébe tartozik.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.