Újraszabják a munkaerő kölcsönzést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a részletes vita előtt áll az Országgyűlésben a munkaerőkölcsönzés új szabályaira vonatkozó törvénymódosítási javaslat. A kormány által javasolt egyik változás az lenne, hogy az egyenlő bánásmód alapján a kölcsönzött munkavállalók részére is biztosítani kell a munkavégzés helyén szokásos természetbeni juttatásokat.

A kölcsönbe vevő gyakran saját termékét, szolgáltatását bocsátja kedvezményesen saját munkavállalói rendelkezésére természetbeni munkabérként vagy juttatásként. Az ilyen termékek, szolgáltatások beszerzése viszont aránytalan nehézségekbe költségekbe kerülne a kölcsönbeadó számára. Ezért a törvénymódosítás a juttatás teljesítését a kölcsönbevevőre hárítaná, azzal, hogy ennek ellenértékét a kölcsönbe adó ellentételezné számára.

Így a kölcsönzött munkavállaló közvetlenül a kölcsönbevevőtől kapná meg a természetbeni munkabért és juttatásokat, az adókedvezményt is ez a munkáltató vehetné igénybe. Ezért módosulnának a személyi jövedelemadó szabályai is.

Hasonló a helyzet olyan szolgáltatások – például egészségügyi szolgáltatás – biztosításával, amelyekre a kölcsönbevevő munkáltató köt szerződést saját munkavállalói javára külső közreműködőkkel. A módosítás a kölcsönbevevőt kötelezné arra is, hogy adja meg a kölcsönbeadónak a kölcsönzött munkavállalóval azonos vagy ahhoz hasonló munkakörben foglalkoztatott saját dolgozóinak béradatait. Ez azért szükséges, hogy a kölcsönzött munkavállalóknak az egyenlő bánásmód alapján ehhez igazodó bért fizessen a kölcsönbeadó.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.