Ukrajna szerint adóparadicsom Észtország


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ukrajna az “adóparadicsomok”, azaz offshore-országok listájába sorolta Észtországot, az észt miniszterelnök személyesen tiltakozott a döntés ellen, amikor találkozott ukrán kollégájával a davosi Világgazdasági Fórumon – jelentette pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség.


Jüri Ratas észt miniszterelnök szerint súlyos hibát követett el az ukrán kormány, amit mihamarabb orvosolni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a minősítés komoly többlet adminisztrációs terheket ró az Ukrajnában működő észt vállalatokra, így veszteséget okoz azoknak.

“Észtország az Európai Unió és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállama, adópolitikája megfelel a nemzetközi normáknak és az ukrajnai jogszabályoknak” – szögezte le Ratas, aki az ukrán pénzügyminisztertől ígéretet kapott az ügy rendezésére. 

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

Az UNIAN felidézi: az ukrán kormány tavaly december végén bővítette ki azon államok listáját, amelyek ukrajnai műveleteit -átruházási árképzésük miatt – ellenőrzendőnek minősít, ami azt jelenti, hogy ezen államokat offshore országoknak nevezi. A listán Észtország mellett Magyarország és Lettország is szerepel – jegyzi meg az ukrán magán hírügynökség.

Frissítés: Volodimir Hrojszman – sajtószolgálatának pénteki közlése szerint – később telefonon beszélt észt kollégájával, akinek ekkor már félreértésnek nevezte és cáfolta, hogy offshore államnak minősítette volna kabinetje Észtországot. Hrojszman kifejtette, hogy Észtország egy olyan listára került fel, amelyen azok az országok szerepelnek, ahol a nem megosztott nyereséghányad után nem kell adót fizetni. Ez az ukrán miniszterelnök szerint alkalmas arra, hogy Ukrajnában a jogi és magánszemélyek csökkentsék adóalapjukat és elkerüljék a megszerzett haszon utáni adófizetést az országban. Hangsúlyozta, hogy az ukrán illetékes szervek csak azokat ellenőrzik, akik Ukrajnában adókötelesek. Hozzátette, hogy ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.