Unalmas-e az adózás?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pénteken adózástörténeti sorozat indul az Adó Online-on. Szó lesz többek között az Aranybulla, Janus Pannonius és 48-as 12 pont adózási jelentőségéről.


„Egy társadalmat leginkább azon az alapon ítélhetünk meg,
ahogyan adóztat, akit adóztat, ahogyan kiveti,
begyűjti és elkölti az adókat.”
(Charles Adams, amerikai adótörténész)

Nem szeretünk adózni!

Sőt! Már a téma felvetése is ellenérzést vált ki bennünk.

Pedig, ha alaposabban átgondoljuk, az adózás mindennapjaink része, nincs társadalmi működés adózás, közteherviselés nélkül. Az adózás teremti meg az állam által nyújtott (biztosított) szolgáltatások gazdasági alapját. Ezeket a szolgáltatásokat elvárjuk az államtól, így például a közbiztonságra, az egészségügyre, az oktatásra, a szociális és időskori létbiztonságra, a környezetvédelemre, a közösségi közlekedésre igényt tartunk. (A sort hosszasan lehetne folytatni.)

Ezen szolgáltatásokat vagy maga az állam biztosítja a társadalom felé, vagy a szolgáltatások nyújtását megszervezi, szabályozza.

Mindezeket átgondolva, el kell hogy fogadjuk, szükségszerű a közteherviselés működtetése is.

Az adózás története megegyezik az emberi társadalom történetével, csak egy sajátos szűrőn keresztül.

Sokkal szívesebben foglalkozunk a háborúk történetével, a nagy történelmi személyiségek életével, mint a gazdasági háttér, az alapok megteremtésével.

Ugyanakkor maga az adózás is közvetlen kapcsolatban lehet ezekkel az eseményekkel, személyekkel, sőt az emberi lét más megnyilvánulásaival, így a művészetekkel, a sporttal, a hitélettel (stb.) is.

Ezekre a kapcsolatokra mutatnak rá a következő írások.

Igen, az adózásról lesz szó, csak nem statisztikai adatokkal, jogszabályokkal, jogkövetkezményekkel bemutatva, hanem sokkal nagyobb hangsúlyt helyezve ezeknek az izgalmasabb, érdekesebb történelmi, társadalmi, művészeti megnyilvánulásaira, kifejezéseire is.

Pénteken kezdődő utunk során megismerkedünk – sok más mellett – az Aranybulla adózási jelentőségével, Janus Pannoniusszal, az adólázadás vezetőjével, vagy azzal, hogy az 1848-as 12 pontból kettő is az adózással foglalkozott.

Remélem, hogy e történetek, ha nem is szerettetik meg az adózást, de elfogadottabbá teszik annak tényét, szükségszerűségét.

A Transzferár-szabályozás elmélete és gyakorlata

Szakmai fórum és képzés: 2014. április 8.

Jelentkezzen most!

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.