Utánanézett az adóhátraléknak, vádlott lett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két adóhatósági dolgozó ellen, akik 2017. januárjában, Csongrád megyében, adótitoknak minősülő információt jogosulatlanul kezeltek – olvasható az ugyeszseg.hu-n.


A vádirat szerint az egyik elkövető -szabadsága alatt- gépkocsit akart vásárolni. Azért, hogy az eladót ellenőrizze telefonon felhívta az éppen dolgozó kollégáját és megkérte, hogy az adótartozásokat nyilvántartó rendszerben nézze meg, hogy az eladónak van-e adóhátraléka. A másik vádlott eleget tett a kérésnek és a nyilvántartásban megnézte a kért adatot. Az adóhátralék adótitoknak minősül, azt kizárólag hivatali kötelezettség teljesítése érdekében ismerheti meg az adóhivatali dolgozó. Az adat magáncélú megismerésével a vádlott jogtalan előnyhöz jutott, mivel a gépkocsi eladójának vagyoni helyzete ismeretében tudott dönteni a gépjármű megvásárlásáról.

A Csongrád Megyei Főügyészség a két hivatali dolgozót hivatali visszaélés bűntettével vádolja, velük szemben pénzbüntetés kiszabását és az adatot megtekintő vádlott esetében kormánytisztviselői foglalkozástól eltiltást indítványozott. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(ugyeszseg.hu)Kapcsolódó cikkek

2022. január 19.

Az adómentesség mellé adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak

Idén a 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését a fiataloknak nem kell külön kérniük, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi – közölte Izer Norbert.

2022. január 19.

Írország áfa-rendszere (2. rész)

Az ír áfa-bevallás egyike a legegyszerűbb, legkönnyebben áttekinthető bevallásoknak az unióban, hiszen mindössze kilenc sorból áll, ráadásul a kilenc sorból kettő eleve kizárja egymást, ugyanis az adóalany nem lehet egyszerre befizető, illetve visszaigénylő pozícióban is.