Változhat a kata- és a tao-törvény

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. október 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ügyvédi irodák is választhatnák a katát, több kedvezményt kaphatnak az innovatív vállalkozások és a sportvállalkozások. Adótörvény-javaslatok kerültek a képvselők elé.


Több, kisebb horderejű, adótörvényt módosító javaslat került a képviselők elé, amelyeket a Fidesz vezető politikusai nyújtottak be.

Gulyás Gergely frakcióvezető a katáról szóló szabályozást változtatná meg úgy, hogy az adónem választására jogosultak körét bővítené az ügyvédi irodákkal; a javaslat egyúttal pontosítaná a kisvállalati adóra áttérő vállalkozások veszteségelhatárolásának szabályait.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tuzson Bence államtitkár a tao-törvény megváltoztatására tett javaslatot. E szerint adókedvezményt is igényelhetnek a jövőben a vállalkozások a közép-magyarországi régióban megvalósított fejlesztéseik során; a lehetőséggel – a készpénztámogatásoknál alkalmazandó szabályokkal összhangban – azok a nagyvállalkozások élhetnek, amelyek új termékeket, illetve eljárásokat fejlesztenek. A fejlesztési adókedvezményt az Európai Bizottság előzetes engedélye alapján, az abban foglaltaknak megfelelő összegben lehet majd igénybe venni. A könnyítés igénybevételének kiemelt feltétele, hogy az érintett adózók a foglalkoztatottak számát vagy a bérköltségek összegét meghatározott mértékben növeljék.

Tiba István fideszes képviselő a sportvállalkozásokat érintő egyes adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be, amely különféle kedvezményeket tartalmazó rendelkezéseket iktat be a helyi adókról, a társasági és osztalékadóról, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, valamint az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló törvényekbe.  

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

 

 


Kapcsolódó cikkek:


A NAV az e-szja felületét ajánlja
2019. március 26.

Az e-szja felületen egészíthetik ki, és küldhetik be legegyszerűbben az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket az adóhatósághoz.

NAV online számla – egyből a kettőre
2019. március 26.

NAV online számla – egyből a kettőre

Bár az első idei módosítási etap határideje még nem zárult le, de a NAV már bejelentette, hogy az online számla adatszolgáltatás következő állomása a 2.0 verzió lesz. Az előzetes adóhatósági tervekhez képest nem korrekcióra, hanem nagyobb lélegzetű átalakításra kell számítani az online számlajelentések kapcsán.

Világszerte mérsékelnék a társasági nyereségadót az államok
2019. március 25.

Közel harmadával csökkent a társasági nyereségadó mértéke az elmúlt évtizedekben globálisan – derül ki a Tax Foundation 208 országot felölelő legfrissebb nemzetközi elemzéséből. Átlagosan Európában a legalacsonyabb ez az adónem, Magyarország pedig 9 százalékos értékével az egyik legkedvezőbb befektetési környezetet biztosítja a cégek számára a térségben.