Vámfelfüggesztés: nem kell feltétlenül fizetni

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2016. december 13.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Létezik olyan módszer a fizetendő vámok lecsökkentésére, vagy akár teljes eltörlésére is, amely a cégek versenyképességét hivatott javítani.


Az Európai Bizottság jóváhagyása alapján meghatározott esetekben a cégek felmentést kaphatnak a 10-15 százalékra rúgó vámtétel alól. A bűvös szavak: a vámfelfüggesztés és a vámkontingens.

Vámterületen, ha megtakarításról beszélünk, szinte mindig az importáfa kezelése kerül szóba. Az igaz, hogy a vámteher jelentősebb részét az importáfa teszi ki, de tekintettel arra, hogy az esetek jelentős részében az áfa levonásba helyezhető, ez inkább finanszírozási kérdésként jelenik meg a cég költségvetésében.

Az akár 10-15 százalékos vámtétel sokkal fájóbb fizetési kötelezettséget eredményezhet, pedig van lehetőség a fizetendő vámok lecsökkentésére, vagy akár teljes eltörlésére is.

A vámfelfüggesztési eljárás

Az alkalmazandó eljárásnak két típusa van, vámfelfüggesztésnek és vámkontingensnek hívják. A kedvezmény fő célja, hogy az uniós gazdálkodók anélkül használhassanak fel nyersanyagokat, félkész termékeket illetve alkatrészeket, hogy meg kellene fizetniük a vámtarifa alapján megállapított vámokat.

Azoknak az Európai Uniós gazdálkodóknak van lehetőségük vámfelfüggesztést és/vagy vámkontingenst kérelmezni, amelyek a gyártási tevékenységük során az Európai Unió területén kívülről nyersanyagokat, félkész termékeket és/vagy alkatrészeket szereznek be, helyeznek szabad forgalomba, majd használnak fel a gyártásuk során.

 

Abban az esetben lehetséges vámfelfüggesztést kérelmezni egy termék (nem késztermék) vonatkozásában, ha az importált termék nem áll rendelkezésre, nem megfelelő minőségben vagy csak kis mennyiségben áll rendelkezésre az Európai Unió területén belül. A vámfelfüggesztéseket és -kontingenseket a kérelemben szereplő gazdasági érdekek alapos vizsgálata után adják meg.

A vámfelfüggesztés és a vámkontingens érvényessége

A rendkívül összetett eljárás egyszerre zajlik a magyar és az európai vámszervek előtt, és évente csupán két alkalommal, februárban és augusztusban van lehetőség a kérelmezésükre. 

Amennyiben pozitívan kerülnek elbírálásra a benyújtott kérelmek, akkor a megadott vámfelfüggesztések a visszavonásig, vagy az Európai Bizottság által meghatározott időpontig (általában 5 évig, amely meghosszabbítható) maradnak érvényben. Az előterjesztett kérelmek jóváhagyása esetén az új vámtétel-felfüggesztések és -kontingensek, valamint a módosítások minden év január 1-jén, illetve július 1-jén lépnek hatályba. Amennyiben az Európai Bizottság felfüggeszti a kérelmezett termékre vonatkozó vámot, akkor a gazdálkodók az érvényességi időszak alatt mentességet élvezhetnek az adott termékre vonatkozó importvámok megfizetése alól.

Egy magasabb vámtétel jelentősen befolyásolhatja az elkészült végtermék árát. Jelentős versenyelőnyre tehet szert az a gazdálkodó, akinek nem kell a termelési folyamataiban ezzel a költséggel számolni.

A bejegyzés szerzője Falcsik István, az RSM Hungary Vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás, üzletágvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere. 


Kapcsolódó cikkek:


Trump nem adja az adóbevallását
2019. április 24.

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) és pénzügyminisztériuma a másodszori határidőre sem nyújtotta be Donald Trump amerikai elnök adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak. 

Számlagyárat számolt fel a NAV Észak-Magyarországon
2019. április 23.

Számlagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-Magyarországon; a bűnözői csoport félmilliárd forintnyi adót csalt el, a költségvetésnek okozott kárt azonban teljes egészében fedezi a gyanúsítottak és cégeik zár alá vett vagyona - közölte a hatóság regionális sajtóreferense.

Vigyázó szemetek a finnekre vessétek!
2019. április 23.

Április 14-án parlamenti választások voltak Finnországban. A győztes párt kampányának adótörténeti jelentőségű ígérete is volt.