Van már éttermi helyben fogyasztás, mi a helyzet az áfával? Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2021. május 7.
Címkék: , ,
Rovat:
A kiszállított étel áfája maradt-e 5 százalék annak ellenére, hogy védettségi igazolvánnyal lehetségessé vált az éttermi helyben fogyasztás a belső térben is? Erről kérdeztük meg az adóhatóságot.

Elkezdődött a gazdasági újranyitás, már az éttermek belső tereiben is leülhetnek a vendégek fogyasztani – már ha van védettségi igazolványuk. Felmerülhet a kérdés, marad-e a kiszállított ételek, italok kedvezményes áfája?

Az Adó Online a  NAV-tól a következő választ kapta: “a  kérdést érintő kormányrendelet jelenleg még hatályban van, ezért az elvitelre, vagy házhozszállítással értékesített étel és ital áfája továbbra is 5 százalék”.

Nincs tehát változás egyelőre, e szerint tehát továbbra is az 5 százalékos adómérték alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a termékértékesítőnél az az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom szolgáltatás nyújtásának feltételei a védelmi intézkedés elrendelését és hatálybalépését megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának. Nem alkalmazható viszont a kedvezményes adómérték az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra.


Kapcsolódó cikkek: