Varga Mihály: Lónyay Menyhért nagy tudású politikus volt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felelős, nagy tudású és széles látókörű politikus volt Lónyay Menyhért, aki hitt abban, hogy Magyarország független nemzetként a polgári átalakulás révén kivívja helyét a fejlett államok között – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a kiegyezést követő első pénzügyminiszter születésének 200 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, csütörtökön.

A kormány fontosnak tartja felidézni a gazdag és büszkeségre okot adó történelmi múltat, múltunk nagy alakjainak munkáját, elveit és életét”, politikájában épít minderre – tette hozzá.

Felidézte, hogy Lónyay Menyhért az 1868-as költségvetés elkészítésekor az államigazgatás minden területén szigorú takarékoskodást írt elő, a költségvetési egyensúly megteremtésére és az állami bevételek növelésére helyezte a hangsúlyt, amelyet nem az adók emelésén, hanem reformon keresztül kívánt elérni. Állami beruházásélénkítéssel járult hozzá az ország anyagi és szellemi megerősödéséhez, illetve az államháztartás stabilizálásához – tette hozzá.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy most, amikor a válság után már erőteljes a növekedés és az egyensúly is javul Magyarországon, érdemes felidézni a reformkori politikus gondolatát. „A múltak tapasztalatai szerint egy negyed század nem szokott elmúlni anélkül, hogy a népekre és az államokra nézve be ne következzenek a megpróbáltatás nehéz napjai. Tehát minden előrelátó igaz hazafinak arra kell törekednie, hogy a nyugalom és béke ideje jól felhasználtassék, hogy a bekövetkező válság bennünket szellemileg és anyagilag megerősödve, rendezett államviszonyok között találjon” – idézte a pénzügyminiszter Lónyay Menyhértet.

Korábbi cikkünket a dualizmus pénzügyminisztereiről itt olvashatja el: https://ado.hu/ado/a-dualizmus-koranak-penzugyminiszterei-ertettek-a-penzugyekhez-is/

(MTI, Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2016. május 6.

A dualizmus korának pénzügyminiszterei értettek a pénzügyekhez is

A dualizmus korának pénzügyminiszterei között kiemelkedik Lónyay Menyhért, Széll Kálmán és Wekerle Sándor tevékenysége. Mindhárman voltak miniszterelnökök is pénzügyminiszteri funkciójuk után, illetve mellette. Tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a magyar államháztartás stabilizálásához, képesek voltak a kiadásokhoz közelíteni a bevételeket, úgy, hogy közben a gazdasági fejlődés is biztosított volt.

2016. február 26.

A kiegyezés megvalósította ’48 közteherviselési követeléseit

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc bukását követte a véres megtorlás, az abszolutista hatalom kiépítése, a magyarok aktív ellenállása, amely passzív ellenállássá alakult át. Az 1860-as évek elejére a birodalmi vezetés kül- és belpolitikai téren is egyre lehetetlenebb helyzetbe került, a magyarokkal való kiegyezés létszükségletté vált. Deák Ferenc az 1860-as évek elejétől fokozatosan a passzív ellenállás vezéralakjából a kiegyezés vezetőjévé vált. Ezt segítette, hogy a Bécsi udvar is Deákot tartotta a legfontosabb tárgyalópartnernek. Deák Ferenc kikezdhetetlen emberi tisztessége ma is csak példával szolgálhat.