Veres: jövőre emelkedhet az áfa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki szeretné csökkenteni a magyarországi adókat, ám erre egyelőre, legfőképpen az államháztartási konszolidáció érdekében bevezetett megszorító intézkedések miatt nincs mód – derül ki Veres János pénzügyminiszter a keddi Népszavának adott interjújából.

A pénzügyi tárca vezetője a lapnak nyilatkozva jelezte, hogy a versenyképességi kerekasztal által megfogalmazott komplex adócsomag egyelőre még évekig nem lép hatályba. Jóllehet már benyújtottak a parlamentnek néhány egyszerűsítési javaslatot az adóbevallásokkal kapcsolatban. Ezek nyomán a bevallások száma a jelenleginek a felére csökkenthető.

A pénzügyminiszterrel folytatott beszélgetésből az is kiderül, elképzelhető, hogy a jövő év derekán egy-két százalékkal megemelik az áfa kulcsát, és a többletbevételt az élőmunka terhek mérséklésére fordítják, így növelve a hazai vállalkozók versenyképességét.

Veres János Népszavának adott nyilatkozata szerint nincs napirenden az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja), az ingatlanadó kapcsán pedig érdemes megvárni a következő hetek koalíciós egyeztetéseit. Politikai támogatás nélkül ugyanis semmiféle szakmai elképzelés nem kivitelezhető.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.