Veres: minden miniszter támogatta az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ott voltam a szerdai kormányülésen, és minden miniszter egyetértett az elvárt adóval – reagált Veres János pénzügyminiszter a hétfő reggeli Napkeltében arra a hírre, mely szerint az SZDSZ vagy Kóka János nem támogatja az új adót.

A gazdasági miniszterrel nem folytat nyilvános vitát, személyes szoktak beszélni, így tesznekmajd ebben az ügyben is – tette hozzá.

A tartósan veszteséges cégek – amelyek 3-8 évig működnek ilyen módon – milyen forrásból finanszírozzák működésüket – bankok nem adnak pénzt ilyen cégeknek. Világossá kell tenni, hogy piacgazdasági viszonyok között egy cég nyereségre kell, hogy törekedjen. Egy vállalkozás lehet veszteséges – mondjuk indulásakor, vagy átmenetelig – de éveken keresztül biztosan nem. éldaként elmondta azt is, hogy egyes felmérések szerint Magyarországon a mobilelőfizetések háromnegyede céges tulajdonban van.

A korábbi megtakarítások felhasználásával, illetve a megugró hitelvállalási szándékkal magyarázza a reáljövedelmek drasztikus csökkenése mellett is rohamosan bővülő fogyasztást a pénzügyminiszter. Veres János szerint előfordulhat az ügyben is kell majd “intézkedni”, de egyelőre nincs szükség beavatkozásra. A pénzügyminiszter szerint a bővülő fogyasztás “egy picivel” magasabb gazdasági növekedést eredményez majd.

Az ingatlanadóról a tárcavezető azt mondta, arról várhatóan már az első félévben megszületik majd a döntés, és a szakmai vélemények alapján most úgy tűnik, nagyobb az esély arra, hogy az mindenkit érint majd, politikai döntés azonban még nincs. Veres hozzátette: önkormányzati adó lesz, de nem váltja ki az iparűzési adót, hiszen az utóbbiból 400 millird folyik be évente, míg a tervezett új adóból ennél nagyságrendekkel kevesebbet terveznek. Ez nem jelenti azt, hogy mindkét adó egyidejűleg létezne: pont az a cél, hogy átalakítsák az adózás szerkezetét.

A járulék-befizetés szigorodó ellenőrzéséről Veres azt mondta, hogy várakozásaik szerint tízmillárdos nagyságrendben emelkedik majd a társadalombiztosítás bevétele, valamennyiünk ellátásának fedezésére.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.