Virágzó adóparadicsomok – lehetőség a kicsik előtt is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Seychelles-szigetek, a Bahamák, a Kajmán-szigetek és a többi jól ismert egzotikus adóparadicsom mellett egyre több európai ország is lehetőséget ad arra, hogy a területén bejegyzett, de gazdasági tevékenységüket másutt folytató (offshore) cégek ne fizessenek nyereségadót.

A multinacionális konszernek mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás is igyekszik ezen kiskapuk segítségével csökkenteni az adóterheit. Európában talán Svájc a legismertebb adóparadicsom. Az amerikai szenátus becslése szerint a szövetségi adóhivatal évente 40–70 milliárd dollártól esik el az offshore központok miatt, de a nyugat-európai országok esetében is milliárdos nagyságrendű a veszteség. A kormányok persze igyekeznek fellépni az adómenekítés ellen, Németország például pótadót vet ki az offshore cégek adóparadicsomokban elszámolt és ezért nagyrészt vagy teljesen adómentes nyereségére. Ez is kijátszható azonban: a társaságok nem a nyereséget tologatják ide-oda, hanem értékpapírokat adnak és vesznek a különböző leányvállalatok. Magyarországon az offshore cégeket érintő nyereségadókulcs januártól emelkedett ugyan, de fennmaradt a kamat- és jogdíjbevétel 50 százalékos
adómentessége.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.