Virágzó adóparadicsomok – lehetőség a kicsik előtt is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Seychelles-szigetek, a Bahamák, a Kajmán-szigetek és a többi jól ismert egzotikus adóparadicsom mellett egyre több európai ország is lehetőséget ad arra, hogy a területén bejegyzett, de gazdasági tevékenységüket másutt folytató (offshore) cégek ne fizessenek nyereségadót.

A multinacionális konszernek mellett egyre több kis- és közepes vállalkozás is igyekszik ezen kiskapuk segítségével csökkenteni az adóterheit. Európában talán Svájc a legismertebb adóparadicsom. Az amerikai szenátus becslése szerint a szövetségi adóhivatal évente 40–70 milliárd dollártól esik el az offshore központok miatt, de a nyugat-európai országok esetében is milliárdos nagyságrendű a veszteség. A kormányok persze igyekeznek fellépni az adómenekítés ellen, Németország például pótadót vet ki az offshore cégek adóparadicsomokban elszámolt és ezért nagyrészt vagy teljesen adómentes nyereségére. Ez is kijátszható azonban: a társaságok nem a nyereséget tologatják ide-oda, hanem értékpapírokat adnak és vesznek a különböző leányvállalatok. Magyarországon az offshore cégeket érintő nyereségadókulcs januártól emelkedett ugyan, de fennmaradt a kamat- és jogdíjbevétel 50 százalékos
adómentessége.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.