Visszakövetelhető a tévesen kifizetett áfa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az áfa levonhatóságát érintően a magyar jog, összhangban az uniós jog elveivel, helyesen teszi lehetővé a beszerző számára, hogy az értékesítőtől visszakövetelje a tévesen kifizetett áfát, az értékesítő pedig az adóhatóságtól kérheti ugyanezt – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi központú bírósága csütörtökön.

A PORR Építési Kft.-t érintő, az M6 autópálya építéséhez kapcsolódó ügyben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy olyan esetekben, amikor nem vetődik fel adócsalás gyanúja, az adóhatóság a beszerző adólevonási jogát megtagadó határozatának meghozatalakor köteles-e megvizsgálni, hogy az értékesítő képes-e a beszerzőnek visszatéríteni a tévesen megfizetett áfát.

A bíróság szerint az adóhatóság az áfa levonhatóságával kapcsolatos eljárásban nem köteles vizsgálni azt, hogy az értékesítő vissza tudja-e téríteni a beszerzőnek a tévesen megfizetett áfát.

Ha lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé válik az értékesítő által tévesen felszámított áfa visszatérítése a beszerző részére, akkor a beszerző kérheti közvetlenül az adóhatóságtól a visszatérítést – közölték.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. április 4.

A bizalmi vagyonkezelés az áfa rendszerében

A bizalmi vagyonkezelés az új Ptk-val meghonosított jogintézmény, amelynek áfa vonatkozásait is meg fogjuk vizsgálni, de mielőtt ebbe belevágnánk röviden összefoglaljuk a jogintézmény lényegét.
2019. április 1.

Gigantikus áfacsalási ügyben emeltek vádat

Szlovákiai élelmiszeripari termékekkel összefüggő, kétmilliárdos áfacsalási ügyben emelt vádat nyolc ember ellen a Fővárosi Főügyészség – tudatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményben hétfőn.