Visszamenőleg vizsgálhatják a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket; jövő tavasztól létrejöhet az egyéni tb-számla. Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az ezeket szabályozó, a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról szóló törvénymódosítást.

A jogszabály felhatalmazást ad a Kehi-nek, hogy ellenőrizhesse az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magánpénztártagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak. A hivatal feladatának ellátásához megismerhet ágazati titkokat és a törvény külön szabályt állapít meg a Kehi által az ellenőrzés lefolytatása során megismert személyes adatok kezelésére.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott a törvénymódosítás parlamenti vitájában elmondta: a Kehi vizsgálja az átadás-átvétel folyamatát, az átadott vagyont, a befektetési döntéseket, visszamenőleg ellenőrizheti a működési költségeket és azt, hogy a magánpénztárak miként fektették be korábbi tagságuk vagyonát. A törvény értelmében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) együtt kell működnie a Kehivel, és adatokat kell szolgáltatnia számára az ellenőrzésekhez.

A törvény emellett rendelkezik arról is, hogy a PSZÁF a társadalombiztosítási (tb) egyéni számla teljes körű kialakítása érdekében az általa kezelt és nyilvántartott adatokat 2011. december 1-től legkésőbb 2012. március 31-ig adja át az egyéni számla alapját képező egyéni nyugdíjnyilvántartás kezeléséért felelős államigazgatási szerv részére. A törvény pontosan meghatározza az egyéni számla tartalmát is, amelyet a kormány által kijelölt államigazgatási szerv vezet.

Az ütemezett visszaléptetés és vagyonátadás helyett a magánnyugdíjpénztáraknak egy lépcsőben kell majd visszaadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak az állami rendszerbe átlépő tagok portfóliójában lévő eszközöket.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.