Zárulhat az uniós pénzcsap: elutasította az Európai Unió Bírósága Magyarország és Lengyelország keresetét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Bíróság elutasította Magyarország és Lengyelország által benyújtott, a jogállamisági mechanizmus ellen irányuló kereseteket.

A mechanizmus megfelelő jogalappal lett elfogadva, összeegyeztethető az EUSZ 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét – olvasható az Európai Unió Bírósága sajtóközleményében.

2020. december 16-án a Parlament és a Tanács a jogállamiság elveinek valamely tagállamban történő megsértése esetén az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről
szóló rendeletet fogadott el – idézi fel a közlemény. A rendelet a Tanács számára lehetővé teszi, hogy a Bizottság javaslata alapján védelmi intézkedéseket – például az uniós költségvetésből történő kifizetések felfüggesztésére vagy az uniós költségvetésből finanszírozott program(ok) jóváhagyásának felfüggesztésére irányuló intézkedést – fogadjon el. Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be a Bírósághoz a rendelet megsemmisítése iránt.

A bíróság szerint rendelet az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek megsértéséből kellően közvetlenül következő érintettségével szembeni védelmére, nem pedig önmagában véve a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálására irányul.

A Bíróság teljes egészében elutasítja a Magyarország és Lengyelország által benyújtott kereseteket – zárul a közlemény.

(curia.europa.eu)


Kapcsolódó cikkek

2021. június 25.

A korrupció továbbra is súlyos probléma – infografika

Az emberek 40 százaléka szerint a korrupció szintje tovább erősödött Magyarországon az elmúlt időszakban. A korrupcióban érintettek közül a parlamenti képviselők állnak az élen, a rendőrség iránt viszont erős a bizalom. Az InfoTandem infografikája.
2021. április 19.

Matolcsy az Egyesült Arab Emírségeket állítja követendő példaként

Az Egyesült Arab Emírségeket több mint 50 fontos jelzőszámban világelső, 100 fejlettségi területen vezeti a régiót, a világ leghatékonyabb országa és első a világon az emberek vezetőkbe vetett bizalma terén – írta Matolcsy György jegybankelnök a növekedés.hu portálon utalva arra, hogy Magyarország megkísérelhetné átvenni a világ egyik legsikeresebb országának módszereit.