2012 óta nem volt ilyen magas az infláció


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest, decemberben pedig  2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 


Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek az árak decemberben, a novemberi 0,4 százalékos emelkedés után. Az elemzők 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re, decemberre 2,2 százalékos inflációval számoltak a novemberi 2,5 százalék után. 

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az infláció decemberi lassulásában az üzemanyagok árának mérséklődése játszott főszerepet. 

Az éves mutatót tekintve a január-novemberi kumulált (2,5 százalék) adathoz képest lényegében nincs változás, a legnagyobb drágulást a szeszes italok, dohányáruknál, valamint az élelmiszereknél mérték. Egy főcsoportban mértek csökkenést, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

2012-ben volt magasabb

Közölte: az éves infláció 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál, azonban jóval a jegybanki 3 százalékos inflációs cél alatt marad.

A maginfláció csaknem az inflációval azonos 2,3 százalékos volt a múlt év egészében, decemberben 2,6 százalékot ért el, megegyezően a novemberivel.

[htmlbox Fogyasztói_adásvétel]

Az élelmiszerek tizenkét havi drágulása decemberben 3,5 százalékos volt, utoljára 2013 júniusban mértek ennél magasabb, 4,1 százalékos emelkedést – közölte Mináry Borbála.

Tavaly az év egészében az élelmiszerekért 2,8 százalékkal többet kellett fizetni. A legnagyobb mértékben, átlagosan 4,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Az egyéb cikkek ára átlagosan 3,6, a szolgáltatásoké 1,5, a háztartási energiáé 0,8, a ruházkodási cikkeké 0,5 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni 2017-ben.

A tojás ára megugrott

Egy év alatt, 2016 decemberhez képest az élelmiszerek ára 3,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 39,4, a vaj, vajkrém 15,1, a tejtermékek 7,9, a kenyér 7,7, a kávé 5,6, a párizsi, kolbász 5,1, a sertéshús 5,0 százalékkal drágult. A cukor ára 12,5, a baromfihúsé 11,8 százalékkal csökkent. 

A legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk drágultak, a dohánytermékek 10,6 százalékos és a szeszes italok 3,2 százalékos drágulása miatt. 

A háztartási energia ára 1,6, ezen belül a tűzifáé 13,3, a palackos gázé 11,3 százalékkal magasabb lett, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. 

Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek)  árszintje 0,8, ezen belül a járműüzemanyagoké 0,5 százalékkal emelkedett egy év alatt, a gyógyszerek és gyógyászati termékek 2,9 százalékkal drágultak, a tankönyvek 58,7 százalékkal olcsóbbak lettek.

A ruházkodási cikkekért 0,5 százalékkal többet kellett fizetni. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal olcsóbbak voltak, mint 2016 decemberében, ezen belül, a használt autókért 7,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,1 százalékkal emelkedett, de a postai tarifák 5,9 százalékkal emelkedtek, míg a telefon és internet szolgáltatás árai 5,1 százalékkal  csökkentek. A külföldi üdülés 5,1 százalékkal kevesebbe, a belföldi 5,9 százalékkal többe került, mint az előző év decemberében. 

Egy hónap alatt, 2017. novemberhez képest az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 19,3, a friss zöldség 6,0, a tej 2,0 százalékkal drágult, míg a friss hazai és déligyümölcs 6,4, a cukor 4,8, a liszt 2,8 százalékkal kevesebbe került. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 0,3 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt. A háztartási energia 0,2 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa 1,3 százalékkal. A  járműüzemanyagokért 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni – közölte a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 28.

A magyar kartelljog fejlődéséről szervezett szakmai konferenciát a GVH

A kartelljog hazai fejlődését járta körül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által életre hívott Magyar Compliance Akadémia (MCA) második rendezvénye. A szakmai esemény keretében a GVH szakértői és hazai jogi szakértők vitatták meg a kartelljog témakörét, kiemelten fókuszálva a jogterület fejlődésére – tájékoztott csütörtökön a versenyhatóság.