71,500 Ft lesz a minimálbér


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakmunkás-minimálbér két lépcsőben 87,500 Ft-ra nő. A háromoldalú tárgyalások vezetői kölcsönös kompromisszumról beszélnek.

A jövő évre szóló 3-5 százalékos országos bérajánlásról és 71.500 forintos havi minimálbérről írtak alá megállapodást az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) péntek késő estébe nyúlt plenáris ülésén. Az aláírásra több órán át tartó zárt ülést követően, néhány perccel este 21 óra után került sor.

A minimálbér jelenlegi összege 69.000 forint. A megállapodás értelmében a 86.500 forintos szakmunkás bérminimum két lépcsőben emelkedhet: januártól 87.000 forintra, július 1-től 87.500 forintra. Az Országos Érdekegyeztető Tanács javasolja, hogy a közszférában is belátható időn belül szülessen megállapodás a 2009. évi keresetekről.

Az OÉT felhívja a figyelmet arra, hogy a helyi bértárgyalásokon a gazdasági helyzetre tekintettel a munkahelyek megőrzését tekintsék elsődlegesnek. Az Országos Érdekegyeztető Tanács javasolja, hogy a közszférában is belátható időn belül szülessen megállapodás a 2009. évi keresetekről.

Bölcs kompromisszum született – jelezte az aláírást követően a kormányzati oldal nevében Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Vállalható kompromisszumot kötöttünk – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, aki szerint a megegyezésnek különös jelentősége van a helyi megállapodások érdekében.

Jelentős kockázatot vállalt a munkaadói oldal ezzel a megállapodással, remélhetőleg az idő igazolni fogja a kockázatvállalás szükségességét – hangsúlyozta Dávid Ferenc. A Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hozzátette: a megállapodás nemcsak a munka világában szolgálhat példaként.

A megállapodást az MGYOSZ és a VOSZ záradékkal látta el: eszerint a két szervezet a megállapodással nem ért egyet, de létrejöttét nem akadályozta meg.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Magyarországnak bőven van teendője a régiós “hosszútávfutásban”

A tíz- és húszéves időtávon kirajzolódó trendek – ezen belül az egyik fontos mutató, a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP – alapján a magyar gazdaság gyengébben áll a többi régiós országhoz képest. Az uniós átlag háromnegyedénél jár most Magyarország, míg Csehország 91, Lengyelország 80, Románia 78 százalékos arányt tud felmutatni, miközben Szlovákia viszont csak 73 százalékot. Ahhoz, hogy a magyar felzárkózás ütemesebb legyen, a képzett, minőségi munkaerő irányába kell elmozdulni.

2024. április 19.

Az MNB 28 millió forintra bírságolta az UniCredit Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését – közölte a jegybank pénteken.

2024. április 19.

Rosszul meghatározott árral sokat lehet bukni az ingatlaneladáson

Minél hosszabb ideig van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb az esély, hogy csak komoly árengedménnyel lehet értékesíteni, mutatott rá az Otthon Centrum elemzése, amely az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggését vizsgálta.