A beszerzési vezetők pozitívabban értékelték a decembert Koronavírus


A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 64,8 pont, nagyobb a novemberi 52,2 értéknél – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A korábbi decemberekkel összevetve a 2021. decemberi érték felülmúlja a hosszú távú decemberi 52,5 pontos átlagot, és az elmúlt három év 53,2 pontos átlagát. A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része növekedett novemberhez képest, a változások mértéke hét esetben érte el az 5 százalékpontot.

Nőtt az átfutási idő

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, harmadik alkalommal egy hónap változatlanság után – közölte az MLBKT.

Decemberben a termelési mennyiség indexe nőtt novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi tizedik alkalommal.

Az új rendelések decemberi indexe is nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta nem mértek magasabb decemberi értéket.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem nem változott.

A vásárolt készletek decemberi indexe egy havi szűkülés után nyolcadik alkalommal bővül, a novemberinél erősebb ütemben.

A beszerzési mennyiség decemberi indexe nőtt a novemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van kilencedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme jelentősen erősödött. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb decemberi adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint.

A késztermékkészletek indexe decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, és továbbra is bővülésre utal. A korábbi decemberi értékeket nézve a mostani átlag felettinek tekinthető, és a második legmagasabb decemberi 1995 óta.

Egyedül az acél ára csökkent

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége nyolcadik hónapja.

A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról lehet beszélni. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését tizedik hónapja.

Decemberben az edzett acél, kacsamell, pulykamell, pulykanyak és sárgaréz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagokból, alátétből, alumíniumból, címkéből, csavarból, dobozból, elektronikából, elektrotechnikai dolgokból, fali lámpából, fémből, gumiáruból, kartonból, kábelből, kijelzőkből, kötőelemekből, lemezből, lineártechnikából, malátából, műanyaggranulátumból, nyersanyagokból, öntvényből, papírból, papíralapanyagból, rézből, sörös dobozból, speciális elektronikai eszközökből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről acél esetében számoltak be a válaszadók – tájékoztatott az MLBKT.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 30.

Kilőttek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az ipari termelői árak az egy évvel korábbihoz képest 43,4, az előző hónaphoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedtek – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).