A budapesti lakás olcsó, mégis nehéz megszerezni

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2014. február 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az európai fővárosok között Budapest lakásárai a legalacsonyabbak közé tartoznak, ám a viszonylag szerény átlagjövedelmek, illetve a magas hitelköltségek miatt egy hazai átlagcsalád előtakarékoskodással és hitelfelvétellel egyaránt nehezen tud csak lakáshoz jutni. Az InfoTandem heti infogarfikája.


Amennyiben veszünk egy négytagú magyar átlagcsaládot, két kereső felnőttel és két gyerekkel, s feltételezzük, hogy a teljes nettó jövedelmüket félre tudják tenni lakásvásárlási célra, akkor hőseink 6,4 évnyi takarékoskodás után beköltözhetnek a kiszemelt 60 négyzetméteresbudapesti, belső kerületi otthonukba.Ugyanerre egy osztrák famíliának a saját fővárosában pontosan kétszer ennyi ideig kellene spórolnia. Mindez 3,5 esztendő alatt összejöhetne Berlinben, Bukarestben ellenben csaknem két évtizedig (17,5 évig) kellene hozzá kuporgatni.

Ezekre az eredményekre jutott az Otthon Centrum és az Otthon Centrum Hitel Center közös elemzése, amelyben további európai fővárosok is mérlegre kerültek. Néhol külön is megnézték, mekkora különbségek vannak a kínálati árakban a belső kerületek, illetve a kijjebb fekvő részek között. Az eltérés Bécsben például óriási: a fenti összehasonlításban szereplő 12,8 év helyett a külső kerületekben már 5,5 esztendő alatt célba lehetne érni.

Önmagában az átlagárakat figyelve Budapest jelenleg az egyik legolcsóbbnak számít az európai fővárosok mezőnyében, ám a nettó keresetek alapján kialakuló elérhetőségi sorrendben például már Dublinban és Berlinben is jobb a helyzet. A felmérés készítői ugyanakkor azt is megnézték, miképpen fest a kép, ha nem a fent jelzett elméleti takarékoskodás, hanem lakáshitel-felvétel a választott módszer. Az összehasonlításhoz az Európai Központi Bank által közölt, euró alapú, háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek átlagos költségeit vették alapul, Budapest esetében pedig az aktuális forint alapú hitelt számították át euróra.

Az így kalkulált havi terhek szerint Budapestnél a törlesztő részlet nagysága szintén az egyik legalacsonyabb, ám nyilvánérdemes a fizetési színvonalat is beszámítani. Márpedig a magas hitelköltség-mutató miatt az átlagos nettó fizetésre vetített teher nálunk igen magas: egy 20 éves futamidejű kölcsönnél 41 százalékra jön ki, ami az „élcsoport” felé löki a magyar fővárost. Berlin 14 százalékos, illetve Dublin 17 százalékos rátája drámaian kedvezőbb, de Madrid és Pozsony is a 32–36 százalékos sávban mozog. Igaz, Bukarest belső kerületeinél egy átlagcsalád jövedelmének 88 százaléka bánná egy efféle ügyletet, s a bécsi és párizsi belváros szintén 50 százalék fölötti mutatókkal dicsekedhet, így ez az út ezekben a fővárosokban is csak a módosabb családok számára tűnik járhatónak.


Kapcsolódó cikkek:


Borúlátóbbak az ipari és építőipari cégek
2019. április 23.

Az üzleti, ezen belül is különösen az ipari, építőipari várakozások romlása miatt jelentősen csökkent áprilisban a GKI konjunktúraindexe, nagyjából két évvel ezelőtti szintjére esett vissza - közölte GKI Gazdaságkutató Zrt.

Netrisk: egyre többen vesznek fel egyre nagyobb összegű személyi hitelt
2019. április 23.

A Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldalának adatai szerint jelentősen erősödött a lakosság hitelfelvételi kedve, az internetes cég az idei első negyedévben 26 százalékkal több személyihitel-igényt továbbított, ezek átlagos nagysága 1,48 millió forint volt, ami 16 százalékkal haladja meg az elmúlt év hasonló időszakában mért 1,28 millió forintos átlagot.

Kartellező elemgyártókat bírságolt a GVH
2019. április 18.

Kartellező elemgyártókat bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés miatt 30 millió forintra bírságolta az Energizer, a Duracell és a Varta elemek korábbi gyártóit - közölte a versenyhatóság.

A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
2019. április 18.

A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet

Tíz éve először 2018-ban lépte át a 100 ezret a folyósított lakáshitelek száma, a múlt évben összesen 108 ezer lakáshitelt engedélyeztek a bankok, ami egyébként 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet - közölte az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu a legfrissebb statisztikai adatokra hivatkozva.

Boeing-támogatás: büntetné az USA-t az EU
2019. április 17.

Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott, tiltott, washingtoni támogatások miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben.