A budapesti lakás olcsó, mégis nehéz megszerezni

Szerző: Zsubori Ervin
Dátum: 2014. február 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az európai fővárosok között Budapest lakásárai a legalacsonyabbak közé tartoznak, ám a viszonylag szerény átlagjövedelmek, illetve a magas hitelköltségek miatt egy hazai átlagcsalád előtakarékoskodással és hitelfelvétellel egyaránt nehezen tud csak lakáshoz jutni. Az InfoTandem heti infogarfikája.


Amennyiben veszünk egy négytagú magyar átlagcsaládot, két kereső felnőttel és két gyerekkel, s feltételezzük, hogy a teljes nettó jövedelmüket félre tudják tenni lakásvásárlási célra, akkor hőseink 6,4 évnyi takarékoskodás után beköltözhetnek a kiszemelt 60 négyzetméteresbudapesti, belső kerületi otthonukba.Ugyanerre egy osztrák famíliának a saját fővárosában pontosan kétszer ennyi ideig kellene spórolnia. Mindez 3,5 esztendő alatt összejöhetne Berlinben, Bukarestben ellenben csaknem két évtizedig (17,5 évig) kellene hozzá kuporgatni.

Ezekre az eredményekre jutott az Otthon Centrum és az Otthon Centrum Hitel Center közös elemzése, amelyben további európai fővárosok is mérlegre kerültek. Néhol külön is megnézték, mekkora különbségek vannak a kínálati árakban a belső kerületek, illetve a kijjebb fekvő részek között. Az eltérés Bécsben például óriási: a fenti összehasonlításban szereplő 12,8 év helyett a külső kerületekben már 5,5 esztendő alatt célba lehetne érni.

Önmagában az átlagárakat figyelve Budapest jelenleg az egyik legolcsóbbnak számít az európai fővárosok mezőnyében, ám a nettó keresetek alapján kialakuló elérhetőségi sorrendben például már Dublinban és Berlinben is jobb a helyzet. A felmérés készítői ugyanakkor azt is megnézték, miképpen fest a kép, ha nem a fent jelzett elméleti takarékoskodás, hanem lakáshitel-felvétel a választott módszer. Az összehasonlításhoz az Európai Központi Bank által közölt, euró alapú, háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelek átlagos költségeit vették alapul, Budapest esetében pedig az aktuális forint alapú hitelt számították át euróra.

Az így kalkulált havi terhek szerint Budapestnél a törlesztő részlet nagysága szintén az egyik legalacsonyabb, ám nyilvánérdemes a fizetési színvonalat is beszámítani. Márpedig a magas hitelköltség-mutató miatt az átlagos nettó fizetésre vetített teher nálunk igen magas: egy 20 éves futamidejű kölcsönnél 41 százalékra jön ki, ami az „élcsoport” felé löki a magyar fővárost. Berlin 14 százalékos, illetve Dublin 17 százalékos rátája drámaian kedvezőbb, de Madrid és Pozsony is a 32–36 százalékos sávban mozog. Igaz, Bukarest belső kerületeinél egy átlagcsalád jövedelmének 88 százaléka bánná egy efféle ügyletet, s a bécsi és párizsi belváros szintén 50 százalék fölötti mutatókkal dicsekedhet, így ez az út ezekben a fővárosokban is csak a módosabb családok számára tűnik járhatónak.


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

Egy tonnányi potencianövelőre csapott le a NAV
2021. március 3.

A Dubaiból érkező légi szállítmányban talált 470 ezer adag Kamagra címzettje nem rendelkezett a gyógyszerek behozatalához és kereskedelméhez szükséges hatósági engedéllyel.

A londoni elemzők erősebb magyar GDP-t várnak idénre
2021. március 3.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság.