A hét kérdése: szünetelő egyéni vállalkozás is fizet a kamarának?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyéni vállalkozásomat tavaly szüneteltettem. Kell-e idén kamarai hozzájárulást fizetnem?


Az iparkamarai hozzájárulási kötelezettséget a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény szabályozza.

A törvény meghatározza azt az alanyi kört, amely e befizetésre kötelezett. Előírások szerint, kamarai hozzájárulást a gazdálkodó szervezetnek kell fizetnie. Gazdálkodó szervezetek fogalmát is meghatározza e törvény: „gazdálkodó szervezet: a gazdasági társaság, az egyéni cég, az egyesülés, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezet, az egyéni vállalkozó, amely nem minősül a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény 2. § c) pontja alapján az agrárkamara tagjának”.

A hozzájárulás díja évi 5000 Ft és tárgyév március 31-ig kell befizetni a kamarai nyilvántartást vezető területi kamarának. Ha a hozzájárulást befizető iparkamarai tag is, akkor a tagdíjba betudják a befizetett hozzájárulás összegét, tehát tagdíjat a hozzájárulással csökkentett összegben kell megfizetni. A befizetés történhet banki utalással (a területi kamarák honlapján közzétett bankszámlákra) vagy ügyfélszolgálaton igényelt postai csekken, de akár készpénzben is. Érdemes a területi kamarák honlapját megnézni, ahol pontos információkat találhatunk az adott kamara hozzájárulás befizetés részletes szabályairól. A befizetett díjról egy igazolást küld a területi iparkamara, amelyben fel van tüntetve a befizető neve, címe, adószáma, a befizetett összeg, a kamarai nyilvántartási szám, valamint a befizetéssel érintett időszak.

A Transzferár-szabályozás elmélete és gyakorlata

Szakmai fórum és képzés: 2014. április 8.

Jelentkezzen most!

A meg nem fizetett kamarai hozzájárulást köztartozásként tartják nyilván, és amelyet a területi  iparkamarák az állami adóhatóságnak adnak át behajtás végett, tehát célszerű odafigyelni e kötelezettség teljesítésére.

2014. január 1-től változott a gazdasági kamarákról szóló törvény, amely érintette az egyéni vállalkozókat is. Bevezettek egy olyan rendelkezést, amely könnyítést jelent a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak. Nem köteles kamarai hozzájárulást fizessen az az egyéni vállalkozó, aki tevékenységét egész naptári évben szüneteltette és ezt a tényt a nyilvántartását vezető területi gazdasági kamarának bejelentette.

Amennyiben 2013. év után az egyéni vállalkozó a tevékenységét 2014. évben is szüneteltetni kívánja, úgy – a fentebb írtak szerinti bejelentéssel – mentesül a 2014. évi regisztrációs díj befizetése alól.

A kérdést dr. Antalóczy Emese szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

 Kreditpontos rendezvények, kiadványok

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A Wolters Kluwer Kiadó kreditpontot érő kiadványai


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.

2023. szeptember 29.

Októberben lesz az idei Közbeszerzési Expó

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én ismét megrendezi Közbeszerzési Expó nevű átfogó szakmai rendezvényét a közbeszerzési piac legfontosabb szereplői számára; a fórumon célzott kerekasztal-beszélgetések során vitatják meg a résztvevők a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat és szakmai kérdéseket, emellett számos szervezet kiállítói standdal is kitelepül – tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság szerdán.

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.