A kormány meghosszabbítja a veszélyhelyzetet Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2021. április 21.
Címkék: , , ,
Rovat:
A beadott javaslat szerint szeptemberig tartják fent a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeleteket – írta a Magyar Narancs.

A lap által felfedezett kedden késő este a kormány által benyújtott parlamenti iromány szerint a főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket. Korábban a parlament novemberben adott 90 napos felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeleti úton kormányozzon, majd ezt januárban 15 nappal, majd februárban további 90 nappal hosszabbították meg.

Jelenleg pedig a javaslat szerint a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon veszti majd hatályát. Emellett a szöveg olyan részeket is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a kormánynak, hogy akár korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet.

Az indokolás szerint „a világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges.”

(Lapszemle, Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


OC: Meglódult az agglomerációs lakáspiac
2021. május 14.

OC: Meglódult az agglomerációs lakáspiac

Felpörgött az agglomerációban lévő használt családi házak iránti érdeklődés, a legdrágább négyzetméterár a pilisvörösvári járás településein, illetve Dunakeszi és Szentendre térségében alakult ki.

Vizsgálják a moratórium folytatását
2021. május 14.

A Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról – mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese.

Egyre jobban pörög a lakáshitelezés – infografika
2021. május 14.

Egyre jobban pörög a lakáshitelezés – infografika

Évről évre több lakáshitelt igényel a lakosság, összegük tavaly a 900 milliárdot is meghaladta. A folyósítások több mint kétharmada használt lakások megszerzését szolgálta. Az InfoTandem infografikája.