A magyarországi recesszió biztos, időtartama bizonytalan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új gazdasági pályát, egyre nagyobb visszaesést vár a GKI.

A radikálisan megváltozott világgazdasági körülmények között a magyar gazdaság is teljesen új pályára kerül. A recesszió biztos, a recessziós időszak vége bizonytalan – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. havi előrejelzése. Az idén várhatóan a GDP 3,3 százalékát kitevő áht-deficit ugyan még mindig magas, azonban – az engedélyezett nyugdíjpénztári kiigazítást figyelembe véve – már három százalék alatti, vagyis a maastrichti kritériumnak megfelelő hiányt jelent. Ezzel 2009 tavaszán megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen, sőt a 2009-es költségvetés teljesülése esetén jövőre már korrekció nélkül is bőven a határ alá kerülhet a deficit. Eközben a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentése is elengedhetetlen, mivel a jelenlegi pénzpiaci helyzetben megnehezült és megdrágult a külföldi forrásokhoz való hozzáférés. A gyakorlatban maga a forráshiány az, amely kikényszeríti a külső deficit mérséklését. A beruházási és a fogyasztói kereslet – részben a gazdasági válság, részben a hitelforrások szűkülése és drágulása miatt – egyaránt csökken – vélik a kutatók.

A gazdaság teljesítménye 2009-ben várhatóan 1-1,5 százalékkal visszaesik, mivel a külső kereslet alig nő, a belső pedig csökken. Az EU-források csak fékezni tudják a beruházási kereslet lanyhulását, illetve a likviditási problémák terjedését. A bruttó keresetek jövőre mintegy 2-3 százalékkal emelkednek – ezen belül a költségvetési szektorban lényegében stagnálnak. Az infláció ugyan jelentősen mérséklődik, de a reálkeresetek így is mintegy 1,5 százalékkal csökkennek. A kutatók szerint a foglalkoztatás a 2008. őszi helyzethez képest érezhetően visszaesik. Eközben a fogyasztók megtakarítási hajlandósága emelkedik.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.