Alig él az építőipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Januárban 4,1 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye. Az ágazatot a közútfejlesztések tartják életben, az épületek építésére kötött szerződések volumene 31 százalékkal zuhant.


Az építőipar termelése 2013 januárjában 4,1 százalékkal csökkent éves összevetésben mind a kiigazítatlan, mind pedig munkanap-tényezővel kiigazított adatok szerint; decemberhez képest szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,5 százalékkal csökkent a termelés – közölte honlapján a KSH.

A januárjában kötött új szerződések volumene 0,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 31,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 64,7 százalékkal emelkedett. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett néhány, közútfejlesztésre januárban kötött szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások idén január végi szerződésállományának volumene 19,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya ötödével csökkent, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal nőtt egy év alatt. Az utóbbi emelkedés elsősorban a 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.

2012-ben 5,9, 2011-ben 7,8 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 26.

Duna House: átalakul a legdrágább ingatlanok piaca

A prémium ingatlanok szegmensében is elkezdődött a piaci átrendeződés: míg a fővárosban és az agglomerációban csökkent a külföldi befektetők aránya, a balatoni luxusingatlanok még mindig vonzóak a határon túli vásárlók körében a Duna House elemzése szerint.

2022. szeptember 26.

GKI: tíz éve volt pesszimistább a lakosság

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az elmúlt hónapokban a vállalatok és az emberek egyaránt egyre drámaibbnak látták; szeptemberben a fogyasztók körében ez tovább erősödött, az üzleti szférában azonban – az ipar kivételével – javult a hangulat.

2022. szeptember 23.

Az MNB 89 millió forintra bírságolta az OTP csoportot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését – közölte a jegybank.