Amnesztiát kaphatnak a kisebb munkaügyi törvényszegésen kapott cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzbírságtól megmenekülhetnek, az állami támogatásokra viszont igényt tarthatnak a jövőben azok a cégek, amelyek fennakadtak a munkaügyi ellenőrök hálóján. A kormány a héten nyújtja be ezzel kapcsolatos törvénymódosítását a parlamentnek, így a jogszabályváltozás egyes elemei akár májusban életbe léphetnek. A válság kezelése céljából hozott amnesztia a feketefoglalkoztatás miatt büntetett cégekre nem vonatkozna.

Új időszámítás kezdődik a szabálysértésen ért munkáltatók életében. Lapunk információja szerint a kormány még a héten benyújtja a parlamentnek a törvénymódosítást arról, hogy a korábban jogsértések miatt megbírságolt foglalkoztatók amnesztiát kapjanak, vagyis jogosulttá váljanak az állami támogatásokra és a pénzbüntetéstől is megmeneküljenek. A gazdasági válság miatt hozott döntés a feketén foglalkoztatókra és a szakszervezeti tisztségviselők jogait csorbító cégekre nem vonatkozik. A kevésbé súlyos jogsértések, például a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos szabályszegés esetén azonban új filozófiát érvényesítene a kabinet, a szabálytalanság feltárásakor nem alkalmazna drákói szigort, ebben az esetben a munkaügyi felügyelők csak figyelmeztetnének és segítenének a hiba kijavításában. Csak akkor következne szankció, vagyis a közbeszerzésből és az álla­mi támogatásból való kizárás, ha két éven belül ugyanazt a jogsértést követi el a cég. A szabály bevezetéséhez felkészülési időt kapnak a vállalkozások, addig kijavíthatják hibáikat, és az év második felétől, a tervek szerint novembertől tiszta lappal indulhatnak. A pénzbüntetés alól pedig már korábban, a törvény kihirdetése után, akár májustól mentesülhetnek.

A munkaügyi felügyelők egyébként a több ezer bejegyzett társas vállalkozás 6 százalékát ellenőrzik, a megvizsgált cégek 60-80 százalékában találnak kisebb-nagyobb szabálytalanságot. A jogszerűtlenül foglalkoztatók 30 ezertől 20 millió forintig büntethetők, a legmagasabb összeggel kizárólag a visszaeső törvénysértőket sújtják.

A válság miatt a munkahelymegőrző és munkahelyteremtő pályázatok is megújultak. Szűcs Erika munkaügyi miniszter szerint akár százhúszezer munkahely megőrzé­sére lehet elegendő az a mintegy 100 milliárd forint, amelyet a tárca hazai és európai uniós forrásokból biztosít a recesszió foglalkoztatási hatásainak enyhítésére. Szó volt arról is, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 6 milliárdos munkahelymegőrző támogatási kerete két lépcsőben 8 milliárdra bővül. Erre egyebek mellett azért van szükség, mert az 5,95 milliárd forintos keretösszegre 17 milliárdos igény érkezett, így a közalapítvány felfüggesztette a foglalkoztatási válságkezelő programokra érkező pályázatok befogadását. Székely Judit, a minisztérium szakállamtitkára ez­zel kapcsolatban úgy fogalmazott: elszabadult a pokol, sok olyan mikro- és kisvállalkozás nyújtott be pályázatot, amely évek óta a csőd szélén működik, problémáinak semmi köze a válsághoz. Elmondta azt is, hogy április első hetétől lehet majd pályázni az Európai Unió programjára, amely 20 milliárd forintot biztosít mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak és további 10 milliárdot a nagyvállalatoknak. A program a részmunkaidős foglalkoztatással egybekötött munkaerőképzést támo­gatja, a dolgozók oktatásához 80 százalékkal járul hozzá. Szintén áprilisban indul egy új közmunkaprogram, 80 egészségügyi intézményben 900 munkahely jöhet létre. Jövő hét elejéig a jelentkezők alkalmassági vizsgáit tartják.

Forrás: Népszava


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A Lego lemondott az újrahasznosított műanyagból készített építőkockák gyártásáról

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél – jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.