Április végéig kérhető segítség a vállalkozásindításhoz

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. április 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közép-magyarországi fiatalok vállalkozásainak elindításához nyújt segítséget 830 milliós kerettel a „Segítünk indítani” program, amelyet az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) indított még márciusban. A szervezet mintegy 1500 fiatal jelentkezésével számol, a jelentkezési határidő április 30.


Ki vehet részt a programban?

A támogatásra azok a 18 és 35 év közötti természetes személyek pályázhatnak, akik a közép-magyarországi régióban igazolt állandó lakcímmel rendelkeznek, életvitelszerűen ott tartózkodnak. A jelentkezőknek nem lehet más vállalkozásban, gazdasági társaságban befolyást biztosító közvetlen, vagy közvetett többségi tulajdonrészük, illetve nem lehetnek annak egyedüli vagy többségi tulajdonosai.

2014 május 14-15.: XI. Magyar Munkaerő-kölcsönési Konferencia

A konferencia tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a hazai kölcsönzési piac résztvevői (kölcsönbe adók és kölcsönbe vevők egyaránt) választ kaphassanak az éppen aktuális kérdéseikre. Kiemelten kezeljük a hamarosan aktuálissá váló áfa-előfinanszírozás megoldási lehetőségeit.

Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak, Simon Balázsnak (Humánia HRS Group Zrt) és Dr. Berke Gyulának (egyetemi docens, tanszékvezető PTE ÁJK) Jöjjön el kétnapos szakmai konferenciánkra!

Ízelítő a programból:

2014. május 14.

  • 10:10-12:15  Bevezető plenáris előadás: Likviditás – Van megoldás az ÁFA előfinanszírozására?
  • 13:30-15:15 Magyar munkavállalók külföldi munkavállalása

2014. május 15.

  • 10:00-10:40 Másodlagos piac
  • 11:00-12:30 Az iparág  jövője: regionális fúzió

Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

Bővebb információk és jelentkezés itt

További fontos részletszabályok, hogy felsőoktatási törvény és a munka törvénykönyve vonatkozó szabályainak figyelembe vételével nappali tagozatos hallgatók is pályázhatnak a támogatásra, társas vállalkozás esetén a társtulajdonos más vállalkozásban levő tulajdonrésze nem haladhatja meg az 50%-ot, illetve ugyanazon tevékenységre akkor sem nyújthat be érvényes pályázatot az a fiatal, aki e körben már vállalkozást üzemeltet, ám annak működését szünetelteti.

Hogyan lehet támogatáshoz jutni?

A regisztrációt követően megkezdődik a résztvevő fiatalok kiválasztása: az I. pillér keretében mintegy 350 jelentkezőt vonnak be a vállalkozói készség, képesség fejlesztését szolgáló elméleti és gyakorlati képzésbe, amely júniustól kezdődik. A kiválasztás során a pályázati felhívás során támasztott alapvető jogosultsági feltételek kerülnek vizsgálatra, majd személyes jelenlétet igénylő írásos kompetencia-mérésre kerül sor előre rögzített feladatsor alapján. A kiválasztás harmadik eleme pedig a személyes kompetencia-mérés.

A jelentkezőknek a pályázat I. pilléréhez kapcsolódóan orientációs műhelymunkán, szakmai képzéseken, előadásokon, üzleti terv megalkotását elősegítő tanácsadásokon kell részt venniük.

Ezt követően – előreláthatóan szeptemberre – a pályázóknak el kell készíteni a vállalkozás üzleti tervét, melynek a II. pillér pályázatának részeként történő benyújtására az MVA által vezetett konzorcium és az OFA hivatalos elfogadása után nyílik lehetőség. A vállalkozást hivatalosan be kell jegyeztetni és az I. pillér keretében biztosított képzés eredményes elvégzését igazoló tanúsítvánnyal együttesen be kell nyújtania pályázatát a program II. pillérét képező vissza nem térítendő tőkejuttatásra, amelyben minimálisan 200-an részesülhetnek. További fontos információ, hogy a pályázóknak a megpályázott beruházás 10 százalékát kitevő önerővel kell rendelkezniük.

Adó-kódex Számvitel 2014

A márciusban megjelenő kiadvány a számviteli változások gyakorlatias, példákkal illusztrált magyarázatait és a hatályos számviteli számviteli törvényt is tartalmazza. Megrendelés itt

Rendelje meg a TB és a Számviteli kódexet együtt, egy kiadvány áráért!

A támogatható tevékenységek körébe tartoznak a vállalkozás előkészítésének költségei, így például cégalapítás, ügyvédi szolgáltatás, kötelező engedélyek, a megvalósítás költsége vagy akár az eszközbeszerzés vagy bérlés.

Programelemek és képzéstípusok

A projektben a többféle képzés, szakmai workshop, előadás, interaktív beszélgetés és konferencia mellett tanácsadó segíti majd a fiatalok munkáját az üzleti terv összeállításában és elkészítésében, valamint a vállalkozás megalapításában.

Fontos részét képezik a programnak a vállalkozó személyével, a vállalkozás indításával kapcsolatos ún. orientációs képzések. Ennek során a pályázók a vállalkozás létrehozását segítő elméleti és gyakorlati oktatásban, a szakmai moduláris ismeretanyag elsajátításában (pl. pénzügyi, marketing és jogi ismeretek), illetőleg a vállalkozói kompetenciát fejlesztő tréningen vesznek majd részt.

A képzések várhatóan 2014 júniusától indulhatnak 20-25 fős csoportokban. A képzési helyszínek nem kerültek még kiválasztásra, azokat a programban résztvevők igényeihez igazítja majd a lebonyolító szervezet.

Hogyan lehet jelentkezni?

A www.mva.hu/segitunkinditani oldalon a program iránt érdeklődők a jelentkezés online felületén regisztrációval indítják el elektronikus adataik feltöltését, amelynek véglegesítése a mentéssel zárul. Fontos tudnivaló, hogy a már feltöltött és elmentett adatok utólagosan nem módosíthatók! A jelentkezés lezárása után az OFA folyamatosan tájékoztatja az érintetteket a program további eseményeiről.


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.