Aukciós elmélettel nyerték idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. október 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az új árverési formák kidolgozásával Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világon.

Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson, a Stanford egyetem két professzora az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásában végzett munkájukért kapták az elismerést – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn.

Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor az aukciós elmélet tökéletesítéséért folytatott munkájával és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek szerte a világban. Az általuk kifejlesztett aukciós formákat felhasználják rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők értékesítésében.

Paul R. Milgrom 72 éves, Robert B. Wilson pedig 83 éves.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. Idén tízmillió svéd korona (1,1 millió dollár) pénzjutalommal jár a díj.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Jön az ingyenes állami adattörlő alkalmazás
2021. február 26.

A program a hatóság honlapjáról elérhető portálról lehetővé teszi majd a személyes adatok végleges törlését egy - e-mailben eljuttatott egyedi kóddal aktiválható - törlőszoftver letöltésével és használatával.

EY: újdonság a NAV célkeresztjében
2021. február 23.

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során.