Az autógyártás húzza az ipart


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Februárban 8,1 százalékkal nőtt az ipar termelése, elsősorban a járműgyártásnak köszönhetően.


Az ipari termelés mennyisége februárban 8,1 százalékkal nőtt éves összevetésben – közölte honlapján a KSH. A mutató havi összevetésben, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 1,6 százalékkal nőtt, míg az év első két hónapjában 7,1 százalékos volt a bővülés üteme.

A feldolgozóipar termelési volumene 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az energetikai ágazatok kibocsátása 7,6 százalékkal csökkent. A járműgyártás termelése 26,6, a villamos berendezések előállítása 14,8, a gépgyártás 5,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszeriparban gyártott termékmennyiség 4,3 százalékkal haladta meg a tavaly februárit, a textil, bőr, és ruházati termékek mennyisége 17,6 százalékkal nőtt, a gyógyszergyártás viszont 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az ipari export növekedési üteme a januári 9,3 százalékról 11,4 százalékosra gyorsult, bár abban a viszonylag gyenge tavaly februári bázisadat is szerepet játszott. A belföldi eladások visszaesése a januári 5,5 százalék után 0,5 százalékosra mérséklődött, alapvetően az energetikai ágazatok eladási volumenének 8,1 százalékos csökkenése miatt.

A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya a januári 3,3 százalékos csökkenés után ismét nőtt, 17,3 százalékkal az egy évvel korábbival összevetve, az új exportrendelések 16,8, a belföldiek 20,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az összes rendelésállomány ezzel 13,3 százalékkal múlta felül a tavaly februárit, az exportrendelések 12,7, a belföldi rendelések 24,1 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Az ipari export harmadát adó autóipari export az előző hónapokhoz hasonlóan 26,5 százalékkal nőtt, a gépexport 6,3, a villamos berendezések kivitele 21,8 százalékkal emelkedett. Az exportban jelentős súlyt képviselő számítástechnikai és elektronikai cikkek kivitele azonban továbbra is 6,2 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól. Csökkent az élelmiszeripar exportja, minimálisan, 0,8 százalékkal és a gyógyszerkivitel is 15,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, s már tizedik hónapja megszakítás nélkül gyengélkedik.

                2014 május 14-15.: XI. Magyar Munkaerő-kölcsönési Konferencia
               

                    A konferencia tematikáját úgy állítottuk össze, hogy a hazai kölcsönzési piac résztvevői (kölcsönbe adók és kölcsönbe vevők egyaránt) választ kaphassanak az éppen aktuális kérdéseikre. Kiemelten kezeljük a hamarosan aktuálissá váló áfa-előfinanszírozás megoldási lehetőségeit.

               

                    Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadóinknak, Simon Balázsnak (Humánia HRS Group Zrt) és Dr. Berke Gyulának (egyetemi docens, tanszékvezető PTE ÁJK) Jöjjön el kétnapos szakmai konferenciánkra!

               

                    Ízelítő a programból:

                2014. május 14.

  • 10:10-12:15  Bevezető plenáris előadás: Likviditás – Van megoldás az ÁFA előfinanszírozására?
  • 13:30-15:15 Magyar munkavállalók külföldi munkavállalása

                2014. május 15.

  • 10:00-10:40 Másodlagos piac
  • 11:00-12:30 Az iparág  jövője: regionális fúzió

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

                    Bővebb információk és jelentkezés itt

           

Balatoni András, az ING Bank elemzője szerint a várakozásoknál jobbak lettek az ipari termelés februári adatai. Bár a belföldi értékesítés továbbra is gyenge, fordulatra utaló jel, hogy mind az új megrendelések, mind a rendelésállomány a belföldi felhasználás növekedését mutatja. Az elemző ugyanakkor úgy látja, hogy a termelés növekedésének dinamikája lassul majd, éves átlagban az ipari termelés 5-6 százalék körüli növekedésére számít.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.