Az új kormánynak nem lesz mozgástere az adócsökkentésre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A várható megszorító intézkedések Bajnai Gordon programjában legfeljebb arra lesznek elegendőek, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartsák, adócsökkentésre nem marad mozgástér – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy csökkentsék a munkát terhelő adókat, a fogyasztási típusú adók emelésének terhére.

Ha a vártnál jobban, négy-öt százalékkal csökken a GDP, akkor az adóbevételek a tervezetthez képest jelentősen elmaradhatnak – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója, aki szerint a gazdasági válság miatt kisebb lehet a vállalkozások nyeresége, így kevesebb nyereségadót fizetnek be, ráadásul ha munkásokat bocsátanak el, akkor nem fizetnek utánuk személyi jövedelemadót és tb-járulékot sem. Mindez azt eredményezheti, hogy nőhet a költségvetési hiány.

Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a költségvetés jelenlegi állapotát és az IMF feltételrendszerét figyelembe véve valós az a célkitűzés, hogy amíg lehet, a költségvetési hiányt három százalék alatt kell tartani.

Az adószakértő szerint az új kormány várható megszorító és kiadáscsökkentő intézkedései csökkenteni fogják a hiányhelyzet kockázatát, és valószínűleg biztosítani tudják, hogy három százalékos maradjon a hiány, viszont adócsökkentésre nem marad mozgástér.

Kifejtette: az adórendszer önmagában nem képes munkahelyeket teremteni, bár segíteni tudja a folyamatot – de nem a jelen körülmények között. Hangsúlyozta: a fontos cél most az, hogy a jelenleg az életükért küzdő vállalkozások meg tudják tartani a munkahelyeket.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint most a tb- és a munkabért terhelő járulékok csökkentésére kell koncentrálni, amelyeket, ha kiadáscsökkentéssel nem, akkor az árakat növelő adókkal lehet ellentételezni.

Forrás: inforadio.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.