Az új kormánynak nem lesz mozgástere az adócsökkentésre

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. április 6.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A várható megszorító intézkedések Bajnai Gordon programjában legfeljebb arra lesznek elegendőek, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartsák, adócsökkentésre nem marad mozgástér – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy csökkentsék a munkát terhelő adókat, a fogyasztási típusú adók emelésének terhére.

Ha a vártnál jobban, négy-öt százalékkal csökken a GDP, akkor az adóbevételek a tervezetthez képest jelentősen elmaradhatnak – mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója, aki szerint a gazdasági válság miatt kisebb lehet a vállalkozások nyeresége, így kevesebb nyereségadót fizetnek be, ráadásul ha munkásokat bocsátanak el, akkor nem fizetnek utánuk személyi jövedelemadót és tb-járulékot sem. Mindez azt eredményezheti, hogy nőhet a költségvetési hiány.

Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a költségvetés jelenlegi állapotát és az IMF feltételrendszerét figyelembe véve valós az a célkitűzés, hogy amíg lehet, a költségvetési hiányt három százalék alatt kell tartani.

Az adószakértő szerint az új kormány várható megszorító és kiadáscsökkentő intézkedései csökkenteni fogják a hiányhelyzet kockázatát, és valószínűleg biztosítani tudják, hogy három százalékos maradjon a hiány, viszont adócsökkentésre nem marad mozgástér.

Kifejtette: az adórendszer önmagában nem képes munkahelyeket teremteni, bár segíteni tudja a folyamatot – de nem a jelen körülmények között. Hangsúlyozta: a fontos cél most az, hogy a jelenleg az életükért küzdő vállalkozások meg tudják tartani a munkahelyeket.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint most a tb- és a munkabért terhelő járulékok csökkentésére kell koncentrálni, amelyeket, ha kiadáscsökkentéssel nem, akkor az árakat növelő adókkal lehet ellentételezni.

Forrás: inforadio.hu


Kapcsolódó cikkek:


Vegyesen változott az üzemanyagok ára
2019. augusztus 23.

Eltérőn változott pénteken a benzin és a gázolaj ára, a Mol Nyrt. a 95-ös üzemanyag literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal csökkentette, míg a gázolajét 3 forinttal emelte.

11 százalékkal nőtt a belföldi turizmus
2019. augusztus 22.

A második negyedévben 11 százalékkal bővült a belföldi turizmus a tavalyi év azonos időszakához képest a Szállás.hu becslése szerint, az átlagos foglalási érték 14 százalékkal nőtt.

Információ – biztonság…
2019. augusztus 22.

Megvizsgálva a magyar kkv szektorban működő cégeket, megfigyelhető, hogy sokszor a nagyvállalatokhoz hasonló problémákkal küzdenek, de esetükben a méretgazdaságossági mutatók egész más képet festenek, így más megoldások és lehetőségek állnak a kkv szektor képviselői rendelkezésére.

Nagyot ment a norvég nyugdíjalap
2019. augusztus 21.

A norvég állami nyugdíjalap (SPU), a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjának befektetései 28,5 milliárd dollár nyereséget hoztak az idei második negyedévben.

Ilyen lesz az online vásárlások új menete
2019. augusztus 21.

A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.