BÁV: duplázódott az aranyba, ékszerbe és műtárgyba fektetők aránya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BÁV 2022. évi műtárgybefektetési indexének adatai alapján az aranyba, ékszerbe és műtárgyba fektetők aránya több mint a duplájára nőtt tavaly óta; az utóbbi két hónapban jelentősen nőtt az aranyékszerek és a befektetési aranytömbök forgalma a BÁV-nál – közölte a műkereskedelmi társaság.

A közleményben rámutattak: az emelkedés egyik oka lehet, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja, 41 százalék pedig úgy gondolja, hogy infláció feletti hozamot is várhatnak tőlük. Felhívták a figyelmet arra, hogy a legtöbben még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartják a pénzüket, de ezen megtakarítási formák népszerűsége – legfőképpen az infláció miatt – az elmúlt két évben csökkent.

A BÁV jelezte, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek, ezt 50 százalék vásárolna, de szorosan mellettük ott vannak az ékszer-befektetések is 46 százalékos népszerűséggel. Harmadik helyen az órák állnak, továbbá az elmúlt évhez képest emelkedett a szobrok, kisplasztikák népszerűsége.

A BÁV indexe egyébként a tavalyi 40,1-ről idén 37,6-ra mérséklődött, és ezzel visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe. Az okok között a meglóduló infláció és a kivárásra késztető gazdasági-politikai bizonytalanság állhat, ám több tényező is arra utal, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó – magyarázták. Az index a várható befektetési szándék különböző dimenzióit egyesíti egyetlen értékben a 0 és 100 közötti skálán, amelynél a növekvő érték nagyobb befektetési kedvet jelent, és azt jelzi, hogy a jövőben több ilyen jellegű befektetés várható.

A műtárgybefektetési indexet a BÁV Aukciósház nemzetközi példákra építve, 2019-ben vezette be; idén immár negyedik alkalommal végezte el a felmérést. A reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. közreműködésével végezték idén februárban, még az ukrajnai háborús konfliktus előtt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 29.

A GVH iránymutató döntéssel segíti a startupokba történő befektetést

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta az informatikai képzési szolgáltatásokat nyújtó CodeCool Kft. felvásárlásához kapcsolódó versenykorlátozásokat értékelő eljárását; a versenyhivatali döntés lehetővé teszi, hogy startupok értékesítésekor olyan feltételeket kössenek ki, amelyek biztosítják, hogy az innováció feltalálói és kidolgozói később ne támasszanak versenyt ugyanazon ötletükre alapozva – közölte a hivatal.
2022. február 15.

A befektetők mozgatják az ingatlanpiacot

Januárban a fővárosban 54, a vidéken 32 százalékos aránnyal a befektetési céllal történő vásárlás volt a legfőbb vevői motiváció, amit Budapesten az első lakás vásárlása, vidéken pedig a nagyobb lakásba költözés követett – közölte a Duna House.