Betiltják a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. május 20.
Címkék: , ,
Rovat:
Vége az olcsó kelet-európai munkaerő korszakának a német húsiparban. A koronavírus-járvány kellett a kormány 2021-tól hatályos döntéséhez.

Megtiltják a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazását 2021 elejétől a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállatvágás és a húsfeldolgozás – döntött szerdán a német szövetségi kormány, szerkezetváltást ösztönözve a kelet-európai vendégmunkások gyakran sanyarú körülmények közötti foglalkoztatására épülő alvállalkozói modell miatt évtizedek óta széles körben bírált ágazatban.

A Werkvertrag az “alvállalkozói konstrukcióra épülő szervezett felelőtlenség” rendszere, amelynek révén számos üzemben “méltatlan és veszélyes” körülmények között zajlik a munka – nyilatkozott Hubertus Heil szövetségi szociális és munkaügyi miniszter a kormányülés után.

Szakszervezetek és civil szervezetek eredménytelenül harcoltak a reformért. A fordulatot a koronavírus-járvány hozta el. A kormány annak hatására döntött a vállalkozói szerződés tiltásáról, hogy fertőzésgócok alakultak ki húsipari dolgozók tömegszállásain.

Az új szabályok szerint csak az adott cég saját alkalmazottja vághatja le az állatokat és dolgozhatja fel húsukat.

A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződések révén szerzett olcsó munkaerő biztosítja.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Jövőre „visszapattanhat” a gazdaság
2020. szeptember 22.

Idén 5 százalékkal zsugorodhat, jövőre pedig 4-4,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság az Equilor előrejelzése szerint. Az infláció tartósabban 3 százalék felett lehet.

Csúcson a munkanélküliség
2020. szeptember 21.

A Pénzügykutató prognózisa szerint a munkanélküliség nem nő továbbb, a gazdasági visszaesés idén 4-8 százalék lehet. A kutatók hangsúlyozzák, hogy manapság példátlanul nehéz előrejelzést készíteni.

Nincs nagy gond a kuponos akciókkal
2020. szeptember 21.

A webáruházak 12, az üzletek 4 százalékánál talált valamilyen mulasztást próbavásárlásai során az ITM; a mulasztások jellemzően kisebb súlyúak.