Brexit: újabb sikertelen tárgyalási forduló ért véget


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg a brit fél szerint sikerült némi haladást elérni, addig az Európai Bizottság főtárgyalója alig burkolt utalást tett a megállapodás elmaradásának lehetőségére.

Sikerült haladást elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások szerdán befejeződött fordulóján, de továbbra is mélyek a nézetkülönbségek egyes sarkalatos fontosságú kérdésekben – közölte David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

Frost a Twitteren szerda este közzétett bejegyzésében közölte, hogy véget értek az EU-val az elmúlt két hétben tartott “intenzív” tárgyalások. “Van előrelépés, de egyetértek Michel Barnier-val abban, hogy bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul erősen széttartanak a nézetek” – fogalmazott a brit főtárgyaló.

Frost hangsúlyozta: folytatódik a munka olyan megoldások felkutatására, amelyekkel maradéktalanul tiszteletben tartható az Egyesült Királyság szuverenitása. A brit főtárgyaló azonban nem tett említést arról, hogy a küldöttségek mikor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója ugyancsak szerda este a Twitteren közölte: az EU erőfeszítései ellenére nagyon súlyos nézetkülönbségek maradtak az egyenlő versenyfeltételek és a halászati szabályozás ügyében, márpedig ezek alapvető fontosságú feltételei bármilyen gazdasági viszonyrendszernek.

Az EU minden forgatókönyvre felkészült

Az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője sem tett említést a tárgyalások folytatásáról, alig burkoltan utalt azonban arra, hogy nem biztos a megállapodás elérése Londonnal. Barnier közölte, hogy az EU “minden forgatókönyvre felkészült”.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

A brit kormány mindenekelőtt szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.

London is folyamatosan hangsúlyozza azonban, hogy nem biztos a megállapodás elérése, és ha ez végül lehetetlennek bizonyul, az Egyesült Királyság januártól “ausztráliai típusú” feltételrendszerben folytatja kereskedelmét az unióval.

Megjelenhetnek a vámok

A brit kormány által a lehetőségek között rendszeresen emlegetett ausztráliai típusú feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy megállapodás híján az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

A brit üzleti szektor folyamatosan ennek kockázataira hívja fel a brit kormány figyelmét.

Legutóbb a brit autógyártók és autókereskedők szövetsége (SMMT) adott ki figyelmeztető nyilatkozatot, hangsúlyozva, hogy a WTO-szabályrendszer alapján 10 százalékos vám terhelné az EU-val folytatott kétoldalú autókereskedelmet, és ez 4,5 milliárd fonttal (1820 milliárd forinttal) emelné a kereskedelmi költségeket.

Az SMMT számításai szerint a WTO-szabályozás az EU-ból importált, belső égésű motorral működő autók nagy-britanniai kiskereskedelmi árát átlagosan 1900 fonttal (770 ezer forinttal), az elektromos autókét 2800 fonttal (1,1 millió forinttal) növelné.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Szijjártó: a kormány folytatja a kifektetési stratégiáját

A kormány továbbra is elkötelezetten támogatja a versenyképes magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, ami a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez is nagyban hozzájárul a szomszédos országokkal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Csíkszeredában.

2022. május 13.

Megemelte a beporzási támogatást a kormány

A beporzási támogatást ezer forintra emelte méhcsaládonként a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

2022. május 13.

Varga a versenyképesség a gazdaságpolitika központi kérdése

A versenyképesség a gazdaságpolitika egyik központi kérdése, ugyanakkor a helyes út kijelölése, és főképp az úton maradás a folyamatosan változó világgazdasági helyzetben nehéz feladat – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, Csath Magdolna Versenyképességi mozaik című könyvének bemutatóján.