Bulgária hamarosan Magyarország elé kerülhet a WEF versenyképességi indexében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország továbbra is a 28 tagú Európai Unió 24. legversenyképesebb tagállama, ugyanakkor a globális helyezésünk egy hellyel javult, 47. lett – olvasható World Economic Forum és s a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet együttműködésében készült kiadványban, amely szerint Bulgária és Románia is nagyon megközelítette hazánkat.

2018-hoz képest nem egész egy pontot, és egy egész helyet javítottunk versenyképességünkön, azonban Bulgária és Románia is nagyon megközelített hazánkat – olvasható a kiadványban. Nem kizárt, hogy rövidesen Bulgária Magyarország elé kerülhet a versenyképességi indexben az elemzés szerint.

A jelentés szerint Magyarország versenyképességi előnye továbbra is a relatíve képzett munkaerő, relatíve olcsó munkabérek mellett, ez az előny azonban egyre gyorsabban olvad. A kormányzat több versenyképességi stratégiával is rendelkezik, ezek azonban nem összehangoltak, és a versenyképességnek csupán egy-egy kiragadott pontjára fókuszálnak. A vállalatok, különösen a hazai tulajdonúak, ilyen körülmények között továbbra is a rövid távú stratégiai tervezésre kénytelenek támaszkodni, ami visszafogja a kockázatvállalást, a beruházásokat és a fejlesztéseket. Mindezek nélkül azonban nem lehet jelentős javulást elérni a hazai versenyképességben.

Tavalyi pontszámunkhoz képest 0,8 pontot javított az ország, elsősorban az IKT (információs és kommunikációs technológiák)  adaptáció területén. Az IKT területén elért jó helyezés egyértelműen a vezetékes internet további terjeszkedésének köszönhető, valamint annak, hogy a háztartások harmadának van ilyen előfizetése, és a felnőtt lakosság 76%-a rendszeresen használja is. Javulást volt az infrastrukturális ellátottságban is, elsősorban az úthálózat sűrűsége bővült, továbbá a közműellátottság is javult. A képet árnyalja ugyanakkor, hogy bár az összeköttetés javult, az infrastruktúra továbbra is erősen közepesen mondható. Versenyképesség romlás csak az egészségügyben és az árupiacon következett be. Ez utóbbi esetében a versenykorlátozó, valamint a monopólium-ellenes szabályozások rendkívül gyengék, a Világgazdasági Fórum szerint visszafogják a hazai versenyt. Az egészségügyi pillében csupán egyetlen mutató található, az egészségben eltöltött várható élettartam, amely Magyarország esetében továbbra is 65,8 év, ami messze elmarad a fejlett országok szintjétől, igaz, sokkal jobb, mint a fejlődő országokban.

Hazánk versenyképességének legerősebb pontja a makroökonómiai mutatókban van, mindez azonban kizárólag a relatíve alacsony inflációnak köszönhető. Itt szükséges megjegyeznünk – írja a jelentés –  hogy ilyen alacsony árindexszel még 88 ország rendelkezett tavaly a világon.

A teljes jelentés elolvasható a Kopint-Tárki honlapján.Kapcsolódó cikkek