Csaknem 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. február 5.
Rovat:

A decemberi 4,7 százalékos növekedéssel együtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi egész évben is 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2017 decemberében 5,9, az elmúlt év egészében 4,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ami megegyezik az előző év növekedési ütemével – jelentette első becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A kiskereskedelmi forgalom éves növekedése ötödik éve töretlen: 2013-ban 1,8, 2014-ben 5,1, 2015-ben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek eladási volumene. 

Tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 4,6 százalék után, amely másfél éves rekordnak számított 2016 májusa óta. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,4 százalékos volt az értékesítés volumenének naptárhatással kiigazított éves összevetésű növekedése, éppen annyi, mint novemberben. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a novemberi 3,7 százalékos emelkedést követően.  

Az elmúlt év egészét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6 százalékkal nőtt a forgalom, az egy évvel korábbi 3,0 százalékot követően. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3 százalékra gyorsult az eladások növekedési üteme a 2016-os 6,9 százalékról, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben az előző évi 4,9 százalék után 3,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

[htmlbox art_tukor]

A kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberi és egész éves részletes adatait február 22-én közli második becslése alapján a KSH.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Négybillió dollár fölött a csúcsmárkák
2018. augusztus 17.

Százmilliárd dollárnál is nagyobb márkaértéket kellett felmutatni annak a cégnek, amelyik az idén be akart kerülni a világ 10 legértékesebb brandje közé. Az amerikaiak által dominált TOP 5-be berobbant egy kínai márka is. Az InfoTandem infografikája.

Drágul a gázolaj
2018. augusztus 15.

A Mol Nyrt. emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik.

Rekordbővülést ért el a lízingpiac
2018. augusztus 13.

Az új finanszírozások összege elérte a 329 milliárd forintot, ami sokéves csúcsnak számít, és 18 százalékos növekedést jelent éves szinten - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Vágtat az ipar
2018. augusztus 13.

Júniusban az ipari termelés 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi alig 0,4 százalékos emelkedés után.