Dunaferr: egyelőre nem lesz elbocsátás?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány azt kérte a Dunaferr vezetőitől, hogy a tárgyalások lezártáig egyetlen embert se bocsássanak el – mondta Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, miután tárgyalt a cégvezetéssel. A vezetőség azt ígérte, hogy megfontolja a kérést.


Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány legfontosabb feladata a Dunaferr-rel kapcsolatban az, hogy a hosszú távon jól működő, prosperáló cégben minél több ember dolgozzon.

A kapcsolattartásra kijelölt államtitkár az Országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitó értekezletén újságírók előtt beszélt arról, hogy informális megbeszélést folytatott a cégvezetéssel és a szakszervezeti vezetőkkel csütörtökön reggel.

Azt mondta, hogy alapos körültekintés, a legfontosabb paraméterek megismerése után tesz a kormány javaslatot a Dunaferr megvásárlására, de szükség van más alternatívára is, ezért a munkaügyi kirendeltséggel is egyeztet Dunaújvárosban.

A vállalat menedzsmentje augusztus 12-én jelentette be, hogy a társaságnál a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkentik. Ezt követően a kormány azt tette közzé, hogy minden segítséget megad a létszámleépítésben érintett dolgozóknak, a cégre szükség van.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt héten szerdán küldött hivatalos megkeresését a Dunaferr tulajdonosainak, amelyben tárgyalásokat kezdeményezett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a társaság megvásárlásáról. Czomba Sándort kedden jelölték ki az ISD Dunaferr Zrt.-vel való folyamatos kapcsolattartásra.

(forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

2024. július 23.

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.