Egyablakos vámügyintézést tervez az Európai Bizottság


A vállalkozásoknak így nem kellene több, így az egészségügy, a biztonság, a környezetvédelem vagy a mezőgazdaság területéért felelős hatóságnak benyújtaniuk a dokumentumokat különböző portálokon keresztül.

Az Európai Bizottság új kezdeményezést terjesztett elő a vámellenőrzések korszerűsítése és egyszerűsítése, a kereskedelem előmozdítása, valamint a hatóságok közötti együttműködés javítása céljából, amelynek része az egyablakos uniós vámügyi ügyintézési rendszerek kialakítása – közölte az uniós bizottság.

Az új egyablakos uniós vámügyi ügyintézési rendszernek köszönhetően az áruk vámkezelésében részt vevő hatóságok könnyebben fogják tudni megosztani egymással a kereskedők által benyújtott elektronikus információkat, a kereskedőknek pedig mindössze egyszer, egyetlen portálon keresztül kell majd benyújtaniuk az áruk behozatalához, illetve kiviteléhez szükséges adatokat.

Az úgynevezett egyablakos ügyintézési környezet azt hivatott elősegíteni, hogy javuljon a hatóságok közötti együttműködés és koordináció, és ennek következtében könnyebb legyen automatikusan ellenőrizni az unió területére belépő vagy azt elhagyó árukkal kapcsolatos, nem vámjellegű kötelezettségeket. Az egyablakos ügyintézési rendszer az eljárások digitalizálása és racionalizálása révén biztosítani fogja, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen több, például az egészségügy, a biztonság, a környezetvédelem vagy a mezőgazdaság területéért felelős hatóságnak dokumentumokat benyújtaniuk különböző portálokon keresztül.

A javaslat elfogadásával a következő évtizedben végbe mehet a határellenőrzések korszerűsítése, ezáltal lendületet kaphat a kereskedelem, javulhat a biztonsági és a megfelelőségi ellenőrzések hatékonysága, továbbá csökkenhetnek a vállalatok adminisztratív terhei.

Az uniós bizottság azt írta, az Európai Unió a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjaként a világkereskedelmi forgalom 15 százalékát bonyolítja le. 2018-ban több mint kétezer uniós vámhivatal közel 343 millió vám-árunyilatkozatot kezelt, és 25,3 milliárd euró (mintegy 9,1 ezer milliárd forint) összegű vámot szedett be. A vámunió évente több mint 3,5 ezer milliárd euró értékű áru kereskedelmét segíti elő.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. július 29.

Vizsgálódik a GVH a tégla piacon

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek hazai piacán. E vizsgálati eszköz alkalmazására először került sor, amióta a Kormány kibővítette a versenyhatóság eszköztárát az építőipari piaci problémák hatékonyabb kezelésére – olvasható a hivatal weboldalán.

2021. július 29.

Élénkül a lakásépítés

Erős területi átrendeződéssel élénkül a lakásépítés, az első fél évben 9795 új lakás épült, 12,8 százalékkal több mint egy évvel korábban – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedést az első negyedévi 28,9 százalékos emelkedés hozta, a második negyedévben 272-vel 6,9 százalékkal kevesebb lakást adtak át.

2021. július 28.

Drágulhat az édes élet

Drágulásra készülnek az édességgyártó vállalkozások, de a termelés korszerűsítésével megőrizhetik a versenyképességüket – mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.