Egyre többet vásárolunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a bővülés az év egészében akár 1,5 százalékos is lehet.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első öt hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,1 százalékkal bővült éves összevetésben. Az adatok megegyeznek az első becsléssel.

A vezető tisztségviselő felelőssége
Könyv és e-könyv

A kézikönyv nem csak arra vállalkozik, hogy bemutatja a legfontosabb polgári jogi szabályokat, a polgári jogi felelősség alapjait, hanem ezen túl, jogágakon átívelve, közérthetően összefoglalja a téma által érintett különböző területek szabályozását is.

A könyv ára: 4 990 Ft + 5% áfa
 

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene májusban 4,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,6 százalékkal nőtt májusban, éves összevetzésben. A textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 14 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszerüzletekben pedig 6,6 százalékkal bővült a forgalom. A bútor-, műszaki cikkek esetében 6,4 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkeknél 3,0 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 0,7 százalékkal emelkedett az eladások száma. Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 18 százalékkal emelkedett, a benzinkutak forgalma 9,0 százalékkal nőtt.

„A magyar reformok működését is jelző 35 hónapja tartó növekedés várakozásunk szerint az év során tartósan magas maradhat, köszönhetően egyebek mellett a foglalkoztatás bővülésének, a dinamikusan emelkedő béreknek, az alacsony inflációnak és a személyijövedelemadó-csökkentésnek” – írta lapunknak küldött, az adatot értékelő közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

(MTI, Adó Online)

Márciusban 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben – közölte honlapján második becslésként a KSH; az első gyorsbecslés 8,3 százalékos növekedést jelzett. Az első negyedévben a forgalom – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,1 százalékkal bővült éves összehasonlításban.

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,5 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5 százalékkal nőtt kiigazított adatok szerint, éves szinten.

A KSH felhívta a figyelmet arra, hogy 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és rendelkezésre áll a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállománya. Ezért 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatai nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival. Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közölték, eszerint ez év márciusában 6,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, mert az élelmiszerkereskedelem volumene nem 8,1, hanem 3,2 százalékkal nőtt. A módszertani eltérés a nem élelmiszer jellegű termékek és az üzemanyagok forgalmának számbavételét nem érinti.

2014. június 24.: SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN

Több ponton módosult a számviteli törvény, az új szabályok a 2014. évi üzleti évtől kötelezően alkalmazandók.

Szakmai képzésünk keretében felkészülhet a változásokra, megtudhatja, hogyan kell elszámolni a behajtási költségátalányt, a pénztárgépek beszerzéséhez kapott állami támogatást vagy a transzferár-korrekciót, értesülhet arról is, hogy hogyan módosultak a beszámolókészítés szabályai felszámolás és végelszámolás során.

Jöjjön el 2014. június 24-én szakmai konferenciánkra! Tegye fel kérdését szakértő előadónkank, Saxné dr. Andor Ágnesnek!

Helyszín: Wolters Kluwer Kft. Előadóterme, 1117 Budapest Prielle Kornélia u. 21-35.

Bővebb információk és jelentkezés itt

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát, 78,7 százalékát az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt 120,8 százalékkal volt több, mint 2013. márciusában.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának mennyisége 8,5 százalékkal nőtt egy év alatt; az eladások 22,0 százalékkal növekedtek a textil-, a ruházati és a lábbeli-; 18,6 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-; 14,7 százalékkal a bútor-, a műszakicikk-; 3,7 százalékkal a gyógyszer-, a gyógyászatitermék- és az illatszer-; illetve 2,9 százalékkal a használtcikk-üzletekben. A forgalom az előző évinél 3,3 százalékkal kisebb volumenű volt a könyv-, a számítástechnika-, az egyéb iparcikküzletekben.

Részletesebb adatokat itt talál.

       

Júliusban nyers adatok szerint 1,7, kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben – közölte honlapján gyorsbecslésként a KSH.

A statisztikusok adatai szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben és a nem élelmiszer-kiskereskedelemben egyaránt 1,0 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,9 százalékkal emelkedett a forgalom mennyisége egy év alatt.

A forgalombővülés ütemét a vártnál nagyobbnak nevezte az Adó Online-hoz eljuttatott gyorselemzésben Suppa Gergely. A Takarékbank senior elemzője úgy véli, hogy a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése mellett a forgalom bővülési ütemét gyorsíthatja a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelése és a további rezsicsökkentés, így akár 1,5 stzázalékkal is nőheet idén a kiskereskedelmi forgalom.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá. „A cégvezetők tisztában vannak azzal, hogy iparáguk környezeti lábnyoma számottevő – de saját szerepüket kedvezőbbnek ítélik meg, mint az iparágukét” – mutatta be a K&H fenntarthatósági indexe mögött meghúzódó kutatás eredményeit Suba Levente, a pénzügyi csoport fenntarthatósági vezetője.