EY: jó évet zárt a hazai felvásárlási piac

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 7.
Rovat:

Az EY felmérése szerint a magyarországi akvizíciós piac becsült mérete 150 százalékos éves növekedéssel tavaly meghaladta a 4 milliárd dollárt, ami a legmagasabb érték a vállalat M&A Barométereinek történetében és majdnem 40 százalékkal nagyobb a 2010-ben becsültnél. 


A szerdán ismertetett vizsgálat szerint tavaly több mint 20 százalékos éves növekedéssel 133 nyilvános tranzakció zajlott, ezzel szintén 7 éves rekord dőlt meg. Folytatódott az ingatlanpiaci fellendülés – Magyarország lett a térség ingatlanpiacának egyik legaktívabb szereplője -, de kiemelkedően teljesített a bankszektor és a telekommunikáció is a felvásárlási piacon – közölték. A tavalyi öt legnagyobb tranzakciójából kettőt egy magyar vállalat, az OTP Bank indított Szerbiában és Romániában összesen csaknem 265 millió dollár értékben. A legnagyobb értékű vásárlás 327 millió dollár – az Aréna Pláza felvásárlása – volt, de jelentősen meghaladta a 100 millió dollárt az Invitel, valamint az Invitel lakossági és kisvállalati portfóliójának értékesítése.  

Dezső Virág, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások szakértője a felmérés eredményeiből kiemelte, hogy a 100 millió dollár alatti felvásárlások átlagos értéke majdnem a háromszorosára emelkedett, de kisebb mértékben a 100 millió dollár felettiek is bővülni tudtak. A legaktívabb iparágak közül az ingatlanpiacon a tranzakciók ötöde jött létre, de jelentős mennyiségű felvásárlás történt a telekommunikáció és média terén, valamint az IT-szektorban – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi évektől eltérően tavaly a második fél évben nem esett vissza az M&A-piac, kis mértékben még erősödni is tudott 2017 első hat hónapjához képest. 

[htmlbox szamvitel_konyv]

 

Dezső Virág a piac bővülését elsősorban az ingatlanpiaci tranzakciók felfutásával magyarázta és hozzátette, hogy Magyarország régiós szinten megtartotta pozícióját, valamint 10 százalék körüli részesedését a térség államaiban lebonyolított tranzakciók számában.     

Nagy Ferenc, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások menedzsere ismertette, hogy a külföldi vásárlók magyarországi és a magyarországiak külföldi vásárlásainak, valamint az országon belüli felvásárlások aránya tavaly módosult, utóbbiak részesedése 54 százalékról 64 százalékra emelkedett a befelé irányulóak rovására. A kifelé irányulók – vagyis a magyarországi vállalatok külföldi vásárlásai – 9 százalékon maradtak, de a 12 ilyen típusú tranzakció a legtöbb a felmérések 8 éve alatt: mindez arra utal, hogy kialakult a magyar cégeknek egy olyan rétege, amely már külföldi cégeket is képes felvásárolni – tette hozzá.

A felmérés szerint Magyarországra a legtöbb külföldi befektető továbbra is az Egyesült Államokból, Németországból, Ausztriából és Csehországból érkezett, de tavaly az Egyesült Királyság is megjelent a legnagyobb vásárló között. Nagy Ferenc arra számít, hogy az eddigiekhez hasonlóan és várhatóan a következő években is többségben lesznek a stratégiai befektetők a pénzügyi befektetőkhöz képest. 

Dezse Margaret, az EY tranzakciós üzletágának vezető partnere a felmérést ismertető sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén is sikeres évet zárhat az akvizíciós piac Magyarországon és külföldön is. Hozzátette, hogy a nyilvános tranzakciók aránya Magyarországon a régiós átlaghoz hasonló mértékű.  

Az EY (korábbi nevén Ernst & Young) a világ egyik vezető könyvvizsgáló, tranzakciós és üzleti tanácsadó vállalata. Az évente közzétett M&A Barométer 2010 óta összesíti a lezárult, nyilvános magyarországi tranzakciókat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot
2018. szeptember 19.

Az ingatlanpiaci tranzakciók húzzák a hazai M&A-piacot

Tovább bővült a hazai összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca a tranzakciók számát tekintve. Az idei év első hat hónapjában 66 tranzakciót hoztak nyilvánosságra Magyarországon, ezzel a piac becsült mérete elérte a 2,3 milliárd dolláros értéket - derül ki az EY legfrissebb elemzéséből.

Csökkent az üzemanyagok ára
2018. szeptember 19.

A Mol Nyrt. szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 2 forinttal, a gázolajét 3 forinttal mérsékelte.

Felvásárolta a Data Solutionst a PwC
2018. szeptember 17.

A PwC Magyarország több éves együttműködést követően felvásárolta a Data Solutions Kft.-t. - adta hírül közleményében a PwC.

Behúzza a jegybank az adósságféket
2018. szeptember 17.

Behúzza a jegybank az adósságféket

Az új adósságfék szabályoknak köszönhetően az MNB szerint a lakáshitelezés továbbra is dinamikusan, de még egészségesebb szerkezetben nőhet.