Figyelemmel kíséri az APEH a cégvezetőket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az APEH a feketegazdaság elleni határozott fellépés jegyében kiemelt figyelmet fordít az újonnan alakuló és a felszámolás, vagy cégbírósági törlés alatt álló vállalkozások ellenőrzésére. Idén a hivatal a kockázatelemzéssel kiválasztott társaságok több mint hét százalékánál kezdeményezett adószám-felfüggesztést.

Az APEH-től megtudtuk, hogy – az elmúlt évekhez hasonlóan – az adóelkerülésre létrehozott értékesítési láncolatokban továbbra is előfordul, hogy a vizsgálatra kijelölt adóalanyok az ellenőrzés megkezdése előtt fantomizálódnak, azaz megtalálhatatlanná válnak. A jogosulatlan áfa-visszaigénylési törekvéseket „”megalapozó”” fiktív ügyletek feltárását és szankcionálását néhány esetben a vállalkozások és azok szervezői – akik többnyire a fiktív ügyletek alapján keletkező jövedelmek tényleges birtokosai – úgy kerülik el, hogy a cégbírósági adatokban ügyvezetőként és tulajdonosként nehezen vagy egyáltalán nem megtalálható, ténylegesen felelősségre nem vonható személyeket tüntetnek fel. Ezek a személyek többnyire hajléktalanok és nincstelenek.

el az adóhatóság adatbázisa nem tudja kezelni a hajléktalanság vagy nincstelenség fogalmát, ezért arról, hogy hány vállalkozás tulajdonosa hajléktalan, nincs információjuk. „”Adataink arra vonatkozóan vannak, hogy 2008. első kilenc hónapjában fellelhetőség hiányában négyszázharmincnyolc társaságnál, az ellenőrzésre kijelölt újonnan alakult gazdasági társaságok hét és fél százalékánál kezdeményezték az igazgatóságok az adószám felfüggesztését”” – közölte a sajtóosztály.

llami adóhatóság vezetője által közzétett, 2008. évi Ellenőrzési irányelv az adózás rendjéről szóló törvény előírásainak megfelelően előírja, hogy ez évtől az adóhivatal a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok legalább húsz százalékát kockázatelemzés alapján ellenőrzésre választja ki. A hatóságnak az adószám megállapítását követő kilencven napon belül helyszíni ellenőrzés keretében kell vizsgálnia az adózó által bejelentett adatok valóságtartalmát, hitelességét. Kockázati tényezőnek számít többek között a szervezeti képviselő korábbi gazdasági tevékenységében, adózói múltjában található, jogszerűtlen adózói magatartásra utaló tényezők.

APEH a fenti tevékenység megtorlása során több szankció közül választhat. Az egyik, az imént említett „”büntetés””: a vétkes vállalkozás adószámának felfüggesztése és törlése, ami a feketegazdaság minél eredményesebb visszaszorítását szolgálja. További módszer, hogy az adóhatóság kockázatelemzés keretében nyomon követi azokat a társasági vezetőket vagy tagokat, akik korábban olyan vállalkozásban voltak érdekeltek, amelynél nagy összegű adóhiányt állapítottak meg, vagy megszűnésekor nem rendezték adótartozásukat. A kockázatos adózóknál végzett gyakori ellenőrzések korlátok közé szorítják a fiktív ügyvezetők, nem valós tulajdonosok működési lehetőségét. Amennyiben bizonyítást nyer, hogy valamely ügylet, illetve cégalapítás, cégmegszüntetés adócsalást vagy csalást leplez, az APEH a feljelentés lehetőségével él.

A nyomozó hatóságok által lefolytatott további eljárást követő szankciók valamennyi szereplőt, így az esetlegesen hajléktalan tisztségviselőket is érinthetik.

Forrás: Vállalkozói Negyed


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A Lego lemondott az újrahasznosított műanyagból készített építőkockák gyártásáról

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél – jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.