Gyorsabban mennek el családi házak


A nagy kereslet miatt a panellakásoknál minimális, a családi házaknál valamivel nagyobb árengedményt tud kicsikarni a vevő. A forgási sebesség is a családi házaknál csökkent, míg a téglalakásoknál nőtt, viszont még mindig panelt lehet a leggyorsabban értékesíteni – derül ki az Otthon Centrum felméréséből.

Trendfordulóval járt a járványhelyzet az árengedmények terén, ugyanis az Otthon Centrum közreműködésével értékesített ingatlanok első féléves adatainak összegzése után kiderült: a legkisebb árengedményt, átlagosan 6 százalékot a panellakások tulajdonosainál tudják kiharcolni a vevők, míg a téglalakásoknál 7,8%-ot, a családi házaknál 8,6% volt ez az érték.

A családi házak alkuképesebbek

A panellakások esetében a legkisebb alkura a régióközpontban nyílt lehetőség (4,7%), míg a fővároson belül az olcsóbb külső pesti kerületekben volt a legalacsonyabb az alku mértéke (5,6%). Ezzel szemben Budán már 6,8%-ot, a Belvárosban pedig 7,6%-ot is lehetett alkudni az ingatlanok árából. A legnagyobb alkura azonban a kisebb városok panellakásait eladni szándékozók kényszerültek, ahol kicsivel 9% felett alakult ez a szám.

A társasházi lakások esetében szintén a hat régió központban volt a legkisebb alku 5,6%-kal, míg a fővárosban Buda és külső pest volt kedvezőbb 7%-kal, szemben a Belváros 9%-kal. A városokban 6-7%, a kisebb városokban és községekben inkább 8-9%-os volt az árengedmény átlagos mértéke.

A családi házak eladói ennél valamivel többet voltak hajlandók engedi az árból, a legtöbbet a vidéki városokban lehetett alkudni (9,9 %), míg a legkevesebbet a külső pesti kerületekben 7,2%-ot. Ugyanakkor a fővárosi agglomerációban 8,1 százalékkal olcsóbban is hozzá lehetett jutni egy házhoz, ha jól alkudott a vevő.

A panellakások a legpörgősebbek

Az értékesítési idő terén a családi házak esetében folytatódott az elmúlt évek trendje, valamivel csökkent a piacon töltött időszak hossza, míg a társasházi lakásokra átlagosan 10 napos növekedés, a panelekre stagnálás, enyhe növekedés volt jellemző.

Panellakásoknál az átlagos értékesítési idő 89 nap volt. Legkevesebb a régió központokban 69 nap, míg Budán 85 nap, külső Pesten 88 nap. A többi városban 90 nap, az agglomerációban viszont 132 nap is kellett a sikeres értékesítéshez.

A téglalakások átlag 119 napos értékesítési ideje szintén a régió központokban volt a legalacsonyabb 97 nappal, melyet külső pest követett 107 nappal. A főváros többi részén és a nagyobb városokban négy hónap, a kisebb településeken akár négy és fél hónap is kellett az ingatlan eladásához.

A családi házak átlagos értékesítési ideje 163 napra csökkent idén. Az agglomerációban és a külső pesti kerületekben csak 140 nap, a régió központokban is 153 nap kellett az eladáshoz. Nem ment könnyen az értékesítés az 5 ezer főnél kisebb településeken, ahol kereken fél év kellett, míg a legmagasabb árral bíró Budán hét hónapnál is több egy ház értékesítéséhez – olvasható az Otthon Centrum közleményében.

(Adó Online)Kapcsolódó cikkek

2021. október 22.

Gigabírságot kapott a Nitrogénművek a GVH-tól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re, illetve a cégcsoporttal együttműködő vállalkozásokra.

2021. október 22.

A vártnál jobban teljesít a lízingpiac

A lízingfinanszírozás iránt volna kereslet, ám a globális ellátási problémák, a kapacitás- és alkatrészhiány miatt sok esetben nem áll rendelkezésre az eszköz – például jármű -, amit finanszírozni lehetne. Kedvező azonban, hogy a lízingvállalatok a kkv-finanszírozásban megkerülhetetlenné váltak és folynak tárgyalások az ősszel induló Széchenyi Lízing GO kedvezményes program mellett újabb kedvező finanszírozási megoldásokról – mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet gárdonyi konferenciáján.