Gyorsulva vágtatnak az ipari termelői árak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 31,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az októberi 18,5 százalékos emelkedés után – ismertette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi árak éves emelkedése 4,6 százalékponttal, az exportáraké 2,5 százalékponttal volt magasabb az előző havinál.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,0, az exportértékesítési árak 2,0 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal növekedtek. Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 53,0 százalékos volt a drágulás éves üteme. A feldolgozóiparban 2,4, az energiaiparban 10,1 százalékponttal gyorsult novemberben a termelői árak emelkedésének éves üteme az előző hónaphoz viszonyítva. A feldolgozóiparon belül is a kőolajfeldolgozás drágult a legjobban, egy év alatt 80,4 százalékkal, a vegyiparban 58,0 százalékos volt az áremelkedés. Az élelmiszeripar termelői árainak emelkedése kétszámjegyű, 10,6 százalékos lett novemberben. A járműiparban 6,1 százalékkal, a számítógépek és elektronikai cikkek gyártásában 3,6 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése tavaly novemberben.

Exportban a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 206,1 százalékos volt a drágulás. A járműipar exportárai 4,7 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai és elektronikai iparban 4,2, a villamosberendezések gyártásában 4,5, a gépiparban 6,7 százalékos volt az emelkedés.  Az élelmiszerek ára exportban is 10 százalék felett, 10,7 százalékkal nőtt, a gyógyszereké pedig 13,1 százalékkal.

A forint árfolyama tavaly novemberben az euróval szemben 1,3 százalékkal, a dollárral szemben 5,1 százalékkal volt gyengébb, mint egy évvel azelőtt. Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítési árak 15,7, az exportértékesítési árak 11,2, az ipari termelői árak összességében 12,8 százalékkal nőttek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. július 17.

Az élelmiszerek drágultak leginkább – infografika

Júniusban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az élelmiszerekért viszont csaknem 8 százalékkal kellett többet fizetni. Az InfoTandem infografikája.
2021. december 6.

10-20 százalékos áremelés jöhet az építőanyagoknál

Az építőanyaggyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak, így a gyártók több terméküknél (épületgépészeti termékek, szálas hőszigetelő anyagok) 10-20 százalékos áremelésre kényszerülnek 2022-ben.