Harcot hirdet a készpénz ellen Románia

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. január 28.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Radikálisan korlátozná a cégek és a magánszemélyek közötti készpénzfizetést a román kormány; ezzel együtt a kártyás fizetéseket olcsóbbá tennék.


Tovább korlátoznák Romániában a cégek közötti készpénz-kifizetéséket és a magánszemélyek közötti készpénzforgalmat is maximálnák – derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet kedden ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A bukaresti pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet szerint a magánszemélyeknek is tilos lesz tízezer lejnél (660 ezer forint) nagyobb összeget készpénzben kifizetni Romániában.

Jelenleg csak a jogi személyek számára léteznek korlátozások a készpénzkifizetésben: a jogi személyek napi 10 ezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel oly módon, hogy ötezer lejnél többet nem fizethetnek ugyanannak a beszállítónak. A tervezet szerint az összeghatár a cégeknél napi tízről ötezer lejre csökken, és egyetlen ügyfélnek sem fizethetnek kétezer lejnél nagyobb összeget készpénzben.

A szaktárca indoklása szerint a bankkártya-használat és más elektronikus fizetési módozatok népszerűsítése miatt korlátoznák a készpénz-műveleteket, ugyanakkor az adócsalás visszaszorítását remélik az intézkedéstől.

Számlázási szabályok 2014-ben

Szakmai fórum és képzés: 2014. január 30.

Előadó: Sike Olga, fősztályvezető-helyettes NAV

Jelentkezzen most!

A kormány ezen intézkedésekkel együtt maximalizálni készül azt a kereskedőkre áthárított bankközi jutalékot (interchange díj), amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek – közölte a Mediafax hírügynökség. A bukaresti pénzügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezet szerint a betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2 százalékra, a hitelkártyásnál pedig legfeljebb 0,3 százalékra korlátoznák a díjat. Magyarország január óta ugyanilyen mértékben korlátozta a bankközi jutalékot.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek:


A BKIK adóvégrehajtási moratóriumot kér a legkiszolgáltatottabbaknak
2021. március 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások körében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

Egy tonnányi potencianövelőre csapott le a NAV
2021. március 3.

A Dubaiból érkező légi szállítmányban talált 470 ezer adag Kamagra címzettje nem rendelkezett a gyógyszerek behozatalához és kereskedelméhez szükséges hatósági engedéllyel.

A londoni elemzők erősebb magyar GDP-t várnak idénre
2021. március 3.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé módosított tavalyi negyedik negyedévi növekedése azt valószínűsíti, hogy az idei év egészében az eddig vártnál gyorsabban, jóval 5 százalék feletti ütemben növekedhet a magyar gazdaság.