Idén még jó az evásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén jobban járnak az evások adózási szempontból, jövőre viszont már rosszabbul. A frissen elfogadott adómódosítók előnyösek az evázóknak, Oszkó és Bajnai azonban már készíti a 2010-es adó-feketelevesét.

A július 1-jétől esedékes áfaemelés 10 százalékkal több pénzt hagy az evásoknál. Az áfával megnövelt bevételből 25 százalékot adózó evásoknál eddig a nettó bevétel 90 százaléka, júliustól decemberig viszont a 93,75 százaléka marad (pontosabban csaknem 93,75, illetve 100, mert minden adót nem vált ki az eva, iparűzési adót például fizetni kell).

További könnyebbség az alacsonyabb járulékfizetési kötelezettség (persze csak annak, aki nem vesztette el a válság hatására a megbízásait, s képes bevételt termelni). A hétfőn elfogadott adójavaslat-csomag az evaalanyiság határát 25-ről 26 millióra emeli, máskülönben „nem nyúlt” az evához.

Jövőre kevesebb marad

A kiszivárgott 2010-es adótervek szerint azonban jövőre már 30 százalékra emelik a jelenleg 25 százalékos evát, ami azt jelenti, hogy az evázónál a nettó bevétel 87,5 százaléka marad. Ha a kormányzat az evások jelenlegi adóterhelését kívánná fönntartani, akkor az evakulcsot csak 28 százalékra emelné.

A változások természetesen legrosszabbul a tárgyi adómentes számlákat adó evásokat érintik, ők idén sem járnak jobban, jövőre pedig az áfás számlát adóknál is több jövedelmet veszítenek.

A dolgok alakulhattak volna rosszabbul is az evázóknak, hiszen köztudomású Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszterről, a nagyvállalkozók érdekvédőjéről, a leginkább nagy cégeket tömörítő Joint Venture Szövetség elnökségi tagjáról, hogy az eva és ekho eltörlése mellett van, mert „sértik a versenysemlegesség elvét”.

Folytatódik a szigor

Az eva kulcsa a bevezetéskor 15 százalék volt, a normál áfakulcs 25, így az tulajdonképpen negatív adóként működött: érdekeltté tette a vállalkozót a számlaadásban, hiszen az áfa egy részét zsebre vághatta, s még azt is elmondhatta magáról, hogy legálisan, tisztességesen működik. A feltételek később szigorodtak, jelenleg 25 százalékos az evakulcs, 20 százalékos az áfa – Oszkó jövőre folytatja a szigorítást.

Az eva 30 százalékos kulccsal is egy kedvező adózási forma, segítség marad a kisvállalkozásoknak – mondta az FN kérdésére Vadász György adószakértő, az OKISZ társelnöke, az eva „szellemi atyja”. Az eva bevezetése óta történő szigorítások nyilvánvalóan csökkentik a vonzerejét, de még így sok kis cégnek megéri az evát választani – tette hozzá.

Az eva sorsa hosszabb távon bizonytalan. Oszkó miniszterjelöltként bizottsági meghallgatásán azt mondta: előbb át kell alakítani az adórendszert versenyképesebbé, s csak utána lehet megszüntetni az evát és az ekhót. Oszkó megállapításával lényegében egyetértett az FN kérdésére Vadász György, szerinte is addig van szükség evára, amíg ki nem alakul egy valóban korszerű és motiváló adórendszer.

Vadász elismerte az eváról, hogy rendszeridegen, ezért kritizálható adószakmai szempontból, ugyanakkor fölhívta a figyelmet, hogy az eva hatására számos kis- és mikrovállalkozó kilépett a feketegazdaságból, ami jelentős költségvetési bevételt hozott, illetve hoz jelenleg is.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.