Így szerezz tőkét!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A finanszírozáshoz jutás lehetőségei rendkívül korlátozottak: a jelenlegi helyzetben a gazdaságösztönzésbe bevont uniós források jelentik az egyetlen kapaszkodót a vállalatok számára. Még az alapvetően bíztató kilátásokkal rendelkező közepes vállalkozások is eleshetnek az így elérhető forrásoktól, ha képtelenek hiteles pénzügyi terveket bemutatni a finanszírozásban részt vevő bankoknak.

Továbbra is nehezen jutnak banki hitelhez azok a feltörekvő középvállalatok, amelyek a gazdasági válság kirobbanása előtt piacképes termékeikre és szolgáltatásaikra építve még komoly fejlődési tervekkel számoltak. A bankok szigorúbb hitelezési gyakorlata, alaposabb kockázatelemzése válaszlépéseket követel a vállalkozásoktól. Ha meg akarnak felelni az elvárásoknak, a transzparensebb működés mellett azt is bizonyítaniuk kell, hogy több lehetséges, jól átgondolt forgatókönyvvel terveznek a jövőre nézve – hívja fel a figyelmet Bodor Kornél, a Deloitte Magyarország Feltörekvő Középvállalatok csoportjának vezetője.

Ha hosszú távon szeretnék biztosítani a működésükhöz szükséges finanszírozást, a közepes méretű vállalatoknak már ma sem elég bázis-alapon tervezniük. Mivel a hitelezők továbbra is kerülik a bizonytalanságot, ezeknek a cégeknek a komoly, megbízható pénzügyi beszámoló mellett olyan megalapozott, működő üzleti tervre is szükségük van, amelyből kiderül, hogy a fejlődésüket befolyásoló paraméterek változására külön-külön is fel vannak készülve, ezek modellezését elvégezték, tehát az előre látható veszélyek kezelésére kész stratégiájuk van. Nélkülözhetetlen minimummá vált a finanszírozók szemében, hogy a vállalatok növekedési elképzeléseik mellett a gazdasági realitásokat is figyelembe vegyék, és mindezt üzleti terveik is tükrözzék – vélekedik Kovács Domonkos, a Deloitte Vállalatértékelés és Pénzügyi modellezés üzletágának igazgatója.

Ez valóban csak a minimumkövetelmény, alapnak elengedhetetlen, ám messze nem jelent garanciát arra, hogy a vállalkozás – megfelelő ingatlanfedezet, vagy a banki oldalon jelenleg fenntartásokkal kezelt részvényfedezet híján – valóban hitelhez, finanszírozáshoz jusson. A középvállalatok tőkéhez jutásának lehetőségeit számba véve, a kockázati és magántőke-kihelyezések tömeges megjelenése előreláthatóan jó ideig várat még magára Magyarországon.

A finanszírozási gondokkal küzdő vállalkozások számára a szinte kizárólagos kapaszkodót addig is a gazdaságfejlesztésben rendelkezésre álló, a piaci szereplők bevonásával, kezességgel és garanciavállalással kombinálható uniós pályázati források jelentik. A vállalkozások ugyanakkor itt is sorra szembesülnek a szigorodó banki feltételekkel, például azzal, hogy a korábban megszokottnál magasabb önrészt kell igazolniuk a finanszírozás elnyeréséhez.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


E-útdíj: karbantartás jön
2019. június 21.

Az útdíjfizetés rendszerében június 23-án, vasárnap hajnalban 1 órától 5 óráig informatikai rendszerfejlesztést hajtanak végre.

Csökkent a diákhitel kamata
2019. június 19.

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát 1,99 százalékra csökkentette az előző félévi 2,2 százalékról a július 1-jétől december 31-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ Zrt.