Így szerezz tőkét!

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A finanszírozáshoz jutás lehetőségei rendkívül korlátozottak: a jelenlegi helyzetben a gazdaságösztönzésbe bevont uniós források jelentik az egyetlen kapaszkodót a vállalatok számára. Még az alapvetően bíztató kilátásokkal rendelkező közepes vállalkozások is eleshetnek az így elérhető forrásoktól, ha képtelenek hiteles pénzügyi terveket bemutatni a finanszírozásban részt vevő bankoknak.

Továbbra is nehezen jutnak banki hitelhez azok a feltörekvő középvállalatok, amelyek a gazdasági válság kirobbanása előtt piacképes termékeikre és szolgáltatásaikra építve még komoly fejlődési tervekkel számoltak. A bankok szigorúbb hitelezési gyakorlata, alaposabb kockázatelemzése válaszlépéseket követel a vállalkozásoktól. Ha meg akarnak felelni az elvárásoknak, a transzparensebb működés mellett azt is bizonyítaniuk kell, hogy több lehetséges, jól átgondolt forgatókönyvvel terveznek a jövőre nézve – hívja fel a figyelmet Bodor Kornél, a Deloitte Magyarország Feltörekvő Középvállalatok csoportjának vezetője.

Ha hosszú távon szeretnék biztosítani a működésükhöz szükséges finanszírozást, a közepes méretű vállalatoknak már ma sem elég bázis-alapon tervezniük. Mivel a hitelezők továbbra is kerülik a bizonytalanságot, ezeknek a cégeknek a komoly, megbízható pénzügyi beszámoló mellett olyan megalapozott, működő üzleti tervre is szükségük van, amelyből kiderül, hogy a fejlődésüket befolyásoló paraméterek változására külön-külön is fel vannak készülve, ezek modellezését elvégezték, tehát az előre látható veszélyek kezelésére kész stratégiájuk van. Nélkülözhetetlen minimummá vált a finanszírozók szemében, hogy a vállalatok növekedési elképzeléseik mellett a gazdasági realitásokat is figyelembe vegyék, és mindezt üzleti terveik is tükrözzék – vélekedik Kovács Domonkos, a Deloitte Vállalatértékelés és Pénzügyi modellezés üzletágának igazgatója.

Ez valóban csak a minimumkövetelmény, alapnak elengedhetetlen, ám messze nem jelent garanciát arra, hogy a vállalkozás – megfelelő ingatlanfedezet, vagy a banki oldalon jelenleg fenntartásokkal kezelt részvényfedezet híján – valóban hitelhez, finanszírozáshoz jusson. A középvállalatok tőkéhez jutásának lehetőségeit számba véve, a kockázati és magántőke-kihelyezések tömeges megjelenése előreláthatóan jó ideig várat még magára Magyarországon.

A finanszírozási gondokkal küzdő vállalkozások számára a szinte kizárólagos kapaszkodót addig is a gazdaságfejlesztésben rendelkezésre álló, a piaci szereplők bevonásával, kezességgel és garanciavállalással kombinálható uniós pályázati források jelentik. A vállalkozások ugyanakkor itt is sorra szembesülnek a szigorodó banki feltételekkel, például azzal, hogy a korábban megszokottnál magasabb önrészt kell igazolniuk a finanszírozás elnyeréséhez.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


Egyre többet fizetünk kártyával
2019. szeptember 16.

Ismét nőtt a terminálok száma, és lendületesen bővült a kártyás fizetések száma és összege a jegybank adatai szerint.

Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.