Indul az egyetemisták albérleti rohama


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A diákoknál a lakbér, valamint az egyetem és a belváros közelsége az elsődleges szempont a lakásbérletnél, és általában azokat a 1,5-2 szobás lakásokat preferálják, amelyeket – várostól függően – havi 35-60 ezer forinttól tudnak bérelni – derül ki az OTP Ingatlanpont felméréséből.


A felvételi ponthatárok keddi kihirdetése után kezdődik az albérletkeresés. Az egyetemisták főbérlő nélküli lakásokat keresnek, és többen összeállva bérelik ki azokat.

Budapesten a külső pesti kerületek kivételével szinte bárhol szívesen vesznek ki albérletet a hallgatók, ami annak is köszönhető, hogy szétszórtan helyezkednek el a fővárosban a különböző egyetemek és főiskolák. A legkedveltebbek a belvárosi, a V-VI-VII. kerületben lévő, jó közlekedési lehetőségek közelében található lakások, valamint különösen népszerű a budai oldalon, a XI. kerületben, a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér környéke, ami az ELTE, a Műegyetem és a kertészeti egyetem közelségének tudható be. A fővárosban négyzetméterenként nagyjából 1000 – keresett környéken inkább 1200-1500 – forintról indulnak a havi bérleti díjak.

Debrecenben az árak jó pár éve befagytak, jellemzően havi 40-60 ezer forint körüli összegért lehet 1-2 szobás, átlagos felszereltségű lakást találni. Az egyetemhez közel eső részek kedveltek, például a Nagyerdő, a Sestakert, illetve az Újkert keleti része.

Győrben elsősorban az olcsó, 1,5-2 szobás panellakások keresettek az egyetem szomszédságában. Ezeket – állapottól és alapterülettől függően – 45-60 ezer forinttól lehet kibérelni.

Pécsett túlkínálat van az albérletekből, ami az árakban is megmutatkozik. Amíg korábban egy 60 négyzetméter körüli, viszonylag jól felszerelt, jó állapotú lakást 70-80 ezerért is ki lehetett adni, addig ugyanezért manapság már csak 55-60 ezer forintot hajlandók kifizetni az albérlők.

Szegeden az egyetemisták jellemzően az intézményekhez közeli, egyedi fűtésű, 1,5, 2, vagy 3 külön nyíló szobával rendelkező, alacsony bérleti díjú téglalakásokat keresik, amelyeket többen vesznek ki.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Több mint száz adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket – közölte az MTÜ pénteken.

2023. december 1.

Idén csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés

Az utóbbi időben elszaporodtak azok az adathalász támadások, amik az online piactereken hirdetőket veszik célba, idén már csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez.

2023. december 1.

Lassuló növekedést mutat a novemberi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).