Ingyenessé tenné a kamara a pénztárgépek kommunikációját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hatósági árat szabna az online pénztárgépek kommunikációjának az MKIK. A kamara attól tart, sok kisvállalkozás befejezi tevékenységét az online kasszák kötelező bevezetése nyomán.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) levélben fordult Varga Mihály miniszterhez, amelyben kezdeményezte az online pénztárgépek kommunikációjával kapcsolatos – havonta felmerülő – adatátviteli csomagdíj hatósági árassá tételét úgy, hogy a NAV által indított adatátvitelt ne a vállalkozások, hanem a NAV finanszírozza – mondta Parragh László, a kamara elnöke.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés nem új keletű, a javaslattal első alkalommal 2013. augusztus 1-jén – szintén levélben fordult a kamara a gazdasági miniszterhez. „Abban kértük a pénztárgépcserére vonatkozó határidő eltolását, mint utóbb kiderült, sikerrel, és az adatátviteli díjcsomagok árának fixálását. Azóta a minisztérium közelmúltban megjelent közleményében csupán egy utalás olvasható az előfizetési díjak mértékéről, érdemi lépésekre nem került sor. A közzétételnek ezt a módját a vállalkozások nem tartják elfogadhatónak, ezért fordultunk ismét a miniszterhez” – mondta Parragh László.

Az MKIK álláspontja szerint az érintett vállalkozások költségeinek határt kell szabni, ezt a célt szolgálja az adatátviteli díjak hatósági árassá tételére vonatkozó javaslat. Félő, hogy az adatátviteli díj szabályozatlansága monopolhelyzetet teremt, ami a versenyjog szabályaiba ütközik, ez ellen fel kell lépni – tette hozzá az elnök.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Parragh László szerint bár a beszerzési határidő kitolása érezhetően csökkentette a pénztárgépek piaci árát, illetve a tárca támogatása is örvendetes hatást gyakorolhat erre, a nehéz helyzetben lévő vállalkozások további segítségre szorulnak.

A vállalkozók visszajelzései alapján a 2013. augusztus 31-i bevezetési határidő után pár nappal a helyzet az, hogy a pénztárgépek engedélyezése felgyorsult, de a pénztárgéptípusok száma egyidejűleg nem növekedett arányosan (jelenleg 14 engedéllyel rendelkező pénztárgép van, ez 6 forgalmazót és 5 pénztárgéptípust takar). A végfelhasználók szempontjából a pénztárgépek beszerzése, finanszírozása továbbra is megoldatlan – mondta Parragh László.

Egyes megyékben az élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó vállalkozások fele bérelni szeretné a pénztárgépet, mások pénztárgépük átalakításával szeretnék biztosítani az online kapcsolatot, ezekre a megoldásokra is ki kellene terjeszteni a támogatást – tette hozzá.

A kamarai tapasztalat szerint a támogatást a feltételek miatt sok vállalkozó igénybe sem tudja venni, akik igénybe vehetik, azokat további időkorlátba szorítja a december 31-i beüzemelési határidő – mondta Parragh László, aki szerint várhatóan számos kisvállalkozás be fogja fejezni tevékenységét az online pénztárgépekkel kapcsolatos magas költségek miatt.

(Forrás: MTI)

 


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Lendületet vett az ingatlanpiac

A hazai ingatlanpiacon a Duna House (DH) becslése szerint az első félév 61 646 adásvétellel zárult, ami 40 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

2024. július 22.

Online személyi kölcsönök: kisebb hiányosságokkal, de megfelelően tájékoztatnak a hitelintézetek

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyfél-tájékoztatási gyakorlatot tekintette át. Bár jelentős jogsértés nem merült fel, az MNB a kisebb hiányosságok megszüntetéséért, s az átláthatóbb tájékoztatásért több intézkedést is hozott. A feltárt problémák miatt kiszabott 6,6 millió forint bírság mellett a felügyelet figyelemmel követi a hiányosságok kijavítását is – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.