Intrum: enyhén csökkent, de magas maradt a lakossági fizetőképesség


A lakosság fizetőképessége az előző negyedévhez képest 8 százalékkal csökkent, a tavalyi év azonos időszakában látott adatnál azonban 14 százalékkal magasabb – derül ki az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport és a GKI gazdaságkutató intézet indexéből.

A közleményben kiemelték: az index értéke az idei harmadik negyedévben átlagosan 43,33 pont volt. A negyedéven belül csökkenő tendenciát mutatott a lakossági fizetőképesség, mivel az időszak végére 42,8 százalékos volt az érték – tették hozzá. Deszpot Károly, az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy az előző negyedévhez képest látott csökkenés oka elsősorban az infláció. Az infláció mellett a fizetőképesség csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy a korábbi tartalékolás után újra növekszik a háztartások fogyasztása, ennek szintje ma már eléri a pandémia előtti évét.

A beharangozott adókedvezmények, a nyugdíjemelés és a minimálbér növelése miatt várhatóan a jövő évig tovább növekszik a fogyasztás, ugyanakkor a hitelmoratórium szűkítése némileg visszafogja a növekedést, illetve pénzügyi differenciálódást eredményez – hangsúlyozta az igazgató utalva arra, hogy az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.

A szakember szerint nemzetgazdasági szinten jelenleg elsősorban a külső eladósodás jelent kockázatot, hiszen a negatív reálkamat miatt a háztartások egyre kevesebb állampapírt vásárolnak. Emellett a GDP-adatról továbbra is nehéz megbízható előrejelzést készíteni, mivel még mindig kiszámíthatatlan, mennyire súlyos hatással lesz a gazdaságra a járvány negyedik hulláma – tette hozzá.

A fizetőképességi index olyan mutatókból áll össze, mint a jövedelmek értéke, az adósságállomány és a háztartások pénzügyi vagyona. Minél magasabb az Intrum fizetőképességi index értéke, annál jobban képes a lakosság fizetési kötelezettségeit teljesíteni. A fizetőképességi index szoros összefüggést mutat a gazdasági növekedéssel, a fogyasztással és a bankrendszerben lévő hitel-nagyságokkal. Az Intrum Európa 24 országában van jelen, központja Svédországban található, részvényeit a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2021. május 6.

Helyreállt a lakosság fizetőképessége

A tavaly áprilishoz képest nagyrészt helyreállt a magyar háztartások fizetőképessége, az év hátralevő részében a foglalkoztatottság és a hitelmoratórium alakíthatja leginkább a lakossági fizetőképességet az Intrum és a GKI legfrissebb adatai szerint.
2020. október 2.

2021 első félévében 600 milliárd forint törlesztőrészlet maradhat az adósoknál

A jegybank szerint a hitelpiacon nincsenek rendszerszintű kockázatok, a bankok megfelelő stabil pufferekkel működnek a járványos időszakban is, a magyar bankrendszer finanszírozása stabil – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője, Szakács János a legfrissebb Makroprudenciális jelentést bemutató online sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
2020. október 27.

2021. június 30-ig meghosszabbítják a hitelfelmondási tilalmat és a hiteltörlesztési moratóriumot

A törvény célja, hogy egyes kiemelt társadalmi csoportok (például nyugdíjasok, a gyermeket nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak) számára a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére vonatkozó hiteltörlesztési, fizetési moratórium továbbra is fennmaradjon, illetve a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálása.