Jelentős visszaesés a lízingpiacon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drámai visszaesés tapasztalható a lízingpiacon az idei év első negyedévében: a tavalyi év azonos időszakához képest a piac csaknem 60 százaléka eltűnt – áll a Magyar Lízingszövetség elemzésében. A finanszírozási válság legnagyobb vesztese a gépjármű- és az ingatlanlízing.

A hazai lízingfinanszírozás egy év alatt 133 milliárd forinttal csökkent. A szerződések száma 60 százalékkal alacsonyabb, mint 2008 első negyedévében. Ez hatással lesz a piac szereplőire is. Várható, hogy a banki vagy nemzetközi háttérrel nem rendelkező cégek forrásai elapadnak, s ez a piaci szereplők koncentrációjához vezet – jósolja a Magyar Lízingszövetség.

A mindeddig példa nélküli visszaesés több okra vezethető vissza: részben az elmúlt hónapokban tapasztalt jelentős kereslet-visszaesésre, ami leginkább az autópiacon volt érzékelhető, a szigorodó ,

finanszírozási feltételekre, valamint az ügyfelek óvatosságára; csak kisebb részben a lízingcégek forráshiányának tudható be drámai visszaesés – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a legnagyobb visszaesést az autó és haszonjárművek finanszírozása könyvelhette el; mindkettő mintegy 62 százalékos visszaesést szenvedett el 2008 első negyedévéhez viszonyítva. Az autófinanszírozás idén még az új autók értékesítési volumenénél is nagyobb mértékben, 61,5 százalékkal csökkent.

Az autólízing, amely eddig a teljes piac felét adta, idén már csak 40 százalékot képvisel; az új kihelyezések összege 163 178 milliárd forintról 62 781 milliárd forintra esett vissza, míg a teherautó-lízing forgalma 43,4 milliárdról 16,4 milliárdra csökkent.

A piac másik nagy vesztese az ingatlanlízing. Itt a tavalyi 39,4 milliárd forinthoz képest idén már csak 16,8 milliárdot helyeztek ki. A 60 százalékos visszaesés megegyezik az összpiaci trenddel. Így az ingatlanok továbbra is 13 százalékot képviselnek a teljes magyar lízingszektorban. Lényeges különbség figyelhető meg a lakossági és vállalati ingatlanlízing piacon: előbbinél 65 százalék, míg utóbbinál 56 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Az önrész mértéke is érezhetően 22 százalékról 30 százalékra emelkedett.

A negyedév egyedüli apró sikerét a gépek és berendezések lízingje jelentette; ez a szegmens ugyan összességében 39 százalékkal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában, de az informatikai és irodai berendezések finanszírozása 15 százalékkal nőtt. Habár a finanszírozott eszközök 87 százaléka új beszerzésű, ám ebben a negyedévben nőtt a használt eszközök aránya.

Az építőipar és az ingatlanpiac hanyatlása miatt az eszközfinanszírozáson belül a legnagyobb visszaesés az építőipari gépeknél történt.

A Lízingszövetség tagjai az év végéig átlagosan 25 százalékos piaci visszaesésre számítanak. Az év második felében a mélypont után némi fellendülést várnak.

A piac élénküléséhez elengedhetetlen, hogy végre életbe lépjenek azok az intézkedések, szabályozások, amelyek eltüntetik a kisvállalatok forráshoz jutásában jelentős szerepet betöltő lízingfinanszírozás negatív diszkriminációját – hangsúlyozta Lévai Gábor. Fontos eredménynek tartja, hogy a Parlament elfogadta a zálogjogi törvényt, így szeptembertől az adós elleni felszámolás esetén jelzálog biztosítja a finanszírozott gépjárműveket. Hasonlóan jelentős lépésnek tartaná a vállalati ingatlanlízing esetén az kettős illeték megszüntetése, valamint az uniós projekteknél társfinanszírozás lehetővé tétele.

Forrás: Népszabadság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Ajánlással segíti a jegybank az adathalászat elleni fellépést

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzforgalmi szolgáltatók részére a visszaélések kezelésére, észlelésére és megakadályozására – ismertette Freisleben Vilmos, az MNB igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

2023. szeptember 27.

Milyen gyakorlati haszna van az új panasztörvénynek?

A Whistleblowing, az EU új visszaélés-bejelentési irányelve, amihez kapcsolódva elméleti szempontokból vizsgálják szakértők a panasztörvény várható következményeit. A Grant Thornton podcastja:

2023. szeptember 27.

Ezer vásárló 15 és 50 ezer forint közötti visszatérítést kaphat a Media Marktól

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négyféle televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – ezt tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra, amely elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint ezer érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.