Jelentősen romlott a fogyasztói bizalom az EU-ban


A 19 országot tömörítő eurózónában 2 ponttal, mínusz 6,8 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index értéke novemberben. Elemzők kevésbé romló mutatóra, mínusz 5,5 pontra számítottak novemberre.

Az Európai Unió 27 tagállamában 2,1 ponttal, mínusz 8,2 pontra csökkent a fogyasztói bizalmi index értéke.

A koronavírus-járvány kirobbanását és terjedését kísérő mélyrepülés után áprilisban került először a hosszú távú átlag fölé a fogyasztói bizalmi index mindkét blokkban. Novemberben az unióban a járvány előtti szint alatt, az euróövezetben pedig közelében állt az index értéke.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN) által havi rendszerességgel közölt adat 23 ezer háztartás telefonos megkérdezésén alapul. A válaszadási skála mínusz 100 és 100 között mozog.

Az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.Kapcsolódó cikkek

2021. december 3.

Steiner Attila: nem a lakosság adóztatása vezet a zöld átmenethez

A V4 országok erőteljesen hangsúlyozzák, hogy nem a lakosságot kell adóztatni, hanem olyan lehetőségeket kell teremteni, amelyek segítik, hogy részesei lehessenek a zöld átmenetnek- mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.