Jön az újranyitás Szlovéniában Koronavírus


A jövő héttől kinyithatnak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók Szlovéniában – jelentette be Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter pénteken. Ugyanakkor hozzátette: a dolgozókat hetente kell tesztelni az új koronavírusra, és hangsúlyozta, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania az intézkedéseket, hogy javuljon a járványhelyzet és tovább csökkenhessen a napi új esetek száma.

A kormány csütörtökön közölte azt is, hogy hétfőtől az egész ország területén megnyithatnak az óvodák és megkezdődik az oktatás az elemi iskolák első három osztályában. A legtöbb régióban már február 2-ától nyitva tarthatnak az oktatási és nevelési intézetek.

A kabinet január elején fogadta el azt az ütemtervet, amelynek értelmében, ha heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, kinyithatnak az óvodák és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. Kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más szolgáltatók, továbbá néhány üzlet. Engedélyezhetik a nyílt téri, érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

Szlovéniában péntekre 959-cel 172 159-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 14 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3594-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 988-an vannak kórházban, 161-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 16 322. Eddig 54 222 embert oltottak be a koronavírus ellen.

A szomszédos Horvátországban az utóbbi 24 órában 549 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 234 702-öt. Egy nap alatt 16 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5122-re emelkedett. Kórházban 1203 beteget ápolnak, közülük 106-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2955.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: szombaton érkezik az AstraZeneca oltóanyagából egy nagyobb szállítmány az országba, és már a jövő héten megkezdik vele az oltást. Februárban 154 ezer ampullányi érkezik ebből a vakcinából és a 65 évnél idősebbeket is beoltják vele.

Horvátországba eddig 104 130 dózis érkezett a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájából, utóbbiból mindössze 8400 adag. Eddig 91 956 embert oltottak be, 37 046-an pedig már megkapták az emlékeztető oltást is.

(MTI)Kapcsolódó cikkek

2020. május 8.

3+1 tipp: így indítható újra a munka

A COVID-19 járvány miatti csökkentett aktivitás vagy leállás után számos cég indítja újra működését. A munkába való visszatérés számos feladatot ró a munkáltatóra és a munkavállalókra is. Dr. Óváry-Papp Nóra, a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda munkajogásza hívja fel a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra az Adó Onlinehoz eljuttatott összefoglalójában.
2020. június 2.

Az adatvédelmi szempontokra is ügyelni kell a munkahelyek újraindításakor

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések enyhítésével párhuzamosan a cégek és üzletek az újranyitást tervezik, vagy már meg is kezdték. Az újranyitással járó adatvédelmi kötelezettségekre a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda hívja fel a figyelmet.