Jönnek az olcsó kisvállalati hitelek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétfőtől válnak elérhetővé a KKV-k számára a Széchenyi Kártya Program új hitelei. Az új megoldásokat azzal a céllal indították útjára, hogy az eddigieknél nagyobb állami támogatástartalomnak köszönhetően a kedvező kamatozású termékek révén mérsékeljék a járvány gazdasági hatásait – olvasható a Sberbank Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Jelentősen megnövelték az ügyfelek által elérhető kereteket: munkahelymegtartásra 750 millió, beruházásra egymilliárd forintot is igényelhetnek az érintett KKV-k az új programban. A likviditást segítő keret is 250 millió forintra nő, szemben a korábbi százmillió forintos plafonnal. Mindezt az állami háttér és a Magyar Nemzeti Bank által biztosított források miatt a korábbi piaci termékeknél olcsóbban és erős garanciákkal.

A program egyrészt a túlélés lehetőségét biztosítja a nehéz helyzetbe került kis és középvállalkozások számára, akik például árbevétel hiányában nem tudják jelenleg fizetni az alkalmazottakat. Másrészt viszont a termékek között van a fejlesztésre koncentráló konstrukció is, ami mögött már a válság utáni újraindulásra gondolva a gazdaság-élénkítő szándékot is fel lehet fedezni, értékelt az Inforádiónak adott interjújában a Sberbank mikrovállalati üzletág vezetője. A közelmúltban indult NHP Hajrával együtt a gazdaságirányítás Szabó Norbert szerint erős kezet nyújt a válságba került KKV-k számára. Az érintettek akár a két programból párhuzamosan igényelhetnek forrásokat az év végéig.

Kifejezetten olyan termék is van, amelyeknek célja a munkabér-kifizetés fedezése. A korábbi folyószámla, forgóeszköz és beruházási hitelt követően most új megoldások: munkahelymegtartó és likviditási hitel is igényelhető. A kidolgozott szabályok a tervek szerint garantálják, hogy a gazdaságmentésre mennek a források.

Az érdeklődő KKV-knak a korábbi Széchenyi kártya programmal egyenértékű dokumentációval érdemes készülnie, mikor felkeresi a hitelintézetet. Ez a kitöltött kérelmet, az adóhatósági igazolást, az üzleti beszámolót, a köztartozásmentességet igazoló papírokat jelenti elsősorban. Amennyiben beruházásról van szó, annak a dokumentációját is csatolni kell. Speciális esetekben a KAVOSZ irodák és a bankfiókok egyaránt segítséget tudnak nyújtani.Kapcsolódó cikkek

2020. május 6.

42 százalékkal csökkent a cégalapítások száma

Áprilisban 1442 cég alakult meg Magyarországon, ami 42 százalékos visszaesés az előző hónaphoz, és 35 százalékos az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Opten. A visszaesést az Opten a koronavírus-járvány gazdasági hatásának tulajdonítja.